Всеки път, когато излизаме по тъмно и знаем, че няма да се приберем за нощта, предпазливо завъртаме ключа на всички възможни ключалки, проверяваме прозорците, за да сме сигурни, че няма да влязат с взлом в домовете ни, докато ни няма.

По празници, понеже знаем, че често се случват кражби, дори оставяме някоя светната лампа, за да симулираме, че има някой вкъщи и да заблудим крадците.

Но какво се оказва?

Кражбите се извършват най-често в часовия диапазон между 8 ч. и 11 ч. И не здравите врати са решението на всички проблеми. Подсилването на външната врата и частната охрана са сред най-препоръчваните съвети, оказва се обаче, че това не е достатъчно. Често крадците влизат през… прозорците.

Какво показва статистиката?

По-малко кражби в столицата са станали през лятото на 2019 г. в сравнение с миналата година. Обръщайки се към статистиката – те са с 58 по-малко. В същото време, броят на задържаните за домашни обири е по-голям. Тези цифри могат да се променят, защото до края на август остават още 2 седмици.

На първо място крадците посягат към пари и скъпоценности. Следва битовата техника – телевизори, таблети, фотоапарати, аудиотехника.

Най-често те влизат с взлом с професионално изработени инструменти като шперцове, по-рядко предпочитат да разбият вратата или ключалката. Не са редки случаите, в които, улеснени от нашата разсеяност, те влизат през отворени балконски врати или прозорци.

"В зависимост от информацията, която са получили лицата от криминалния контингент, че се държат големи суми пари или ценности – те се самоорганизират каква брава трябва да се отключи, дали има огнеопорна каса в жилището и как тя да бъде отключена", каза пред bTV Марио Киричков, оперативен работник в сектор "Кражби" към СДВР.

Той допълни, че крадците нахлуват в домовете на хората най-често, след като счупят патронника на бравата със специализиран инструмент. Случаите, в които влизат с груба сила или отключване са доста по-малко.

"Това са лица от специализиран криминален контингент. Често получават информация от някой близък, от обкръжението на обекта, който е набелязан за кражба. Другият вариант е на случаен принцип – взимат каквото намерят", заяви Киричков и допълни, че едно жилище се наблюдава около четири дни преди да бъде атакувано.