Къпането в морето през август е игра, подобна на руска рулетка. Всяка година броят на удавените хора е най-голям. Само вчера удавниците по нашето Черноморие бяха трима...

Специалистите предупреждават, че от  началото на август почти до края на месеца, по бреговете на родното Черноморие се появява мъртво вълнение, известно като „солуган“ или „мъртвак“. Поради тази причина, морските хора избягват да влизат във водата на Илинден например - точно тогава морето "се обръща".

До края на най-ваканционния месец морето ще се „обърне“ още веднъж – на 15 август. В деня на Голяма Богородица също трябва да се стои далеч от водата. Морето взема жертви до втората неделя на август.

Тогава неслучайно са и празниците на морето. През този период ветровете са силни и постоянно променят посоката си. Това променя и повърхностните течения, което пък води до „подводни ями“ и „мъртвото вълнение“, обясняват феномена учените. „Вълната е почти невидима, „мазна“, но много мощна.“ Може да дърпа камъни с тегло 30-40 кг.

Безпристрастната черната статистика също показва, че през август морето взема най-много жертви.

През август започват да духат по-силни ветрове – мелтеми, които предизвикат по-висок бал на вълните и много коварни мъртви вълнения. Образуват се и дънни ями, които са много коварни за хората. Може да попаднеш в такова място и тогава се стресираш, а паниката най-често е причина за много удавяния, дори сред добрите плувци.