Мая Манолова официално влезе в битката за столичен кмет, след като Инициативен комитет издигна кандидатурата й за местните избори през октомври.

Никола Вапцаров, който се противопоставя на строежа на небостъргача „Златен век“ на фирма "Артекс" е шеф на инициативния комитет. В него влизат още 65 души, сред тях: режисьорът Максим Генчев, актьорът Христо Чешмеджиев, певицата Кристина Димитрова, рапърът Криско, олимпийският шампион по борба Армен Назарян, фолкпевицата Анелия, бившият царски депутат Атанас Щерев, уволнената медсестра и водачка на протестите Мая Илиева, Вера Иванова от "Системата ни убива", Деси Филипова - адвокат, който се бори срещу свръхправомощията на банките и ЧСИ, Златина Панайотова, която написа гневното писмо до Дядо Коледа, довело до решение за отпускане на пенсии на децата полусираци и др.

"Когато ме избраха за омбудсман, обещах да не стоя в офиса, а да спечеля битката срещу несправедливостта", каза Мая Манолова в зала 10 на НДК, където обяви причините да се кандидатира за кмет на София.

"За тези 4 години с моя екип работехме здраво и не отстъпихме пред нищо. Колкото повече работехме, толкова повече се увеличаваше доверието към нас", настоя тя. 

Манолова обясни, че е подала оставка като омбудсман, защото на тази позиция възможностите ѝ да промени нещата, с които не е съгласна, са били ограничени. 

"София от години няма кмет, а един изпълнителен директор, който от години изпълнява решенията на един солиден приятелски кръг. Кандидатирам се за кмет на София, защото всички ние можем, защото имам сили, защото не ме е страх. Единственото, от което ме е страх, е мълчанието и овчедушието", посочи тя.

"Аз се кандидатирам за кмет, защото имам сили и не ме е страх от това, което ще се излее срещу мен. А то вече започна. Паниката е факт", каза тя и посочи, че откакто се е заговорило, че може да се кандидатира, "този режим отвори широко вратите на фабриката за манипулациите и оттам изпълзяха всякакви креатури, някои които приличат на карикатури. Те ме преследват от сутрин до вечер. Нека! Така поръчителят показва истинското си лице", каза още тя.

По думите й в София ГЕРБ са установили модел, според който "управляващите услужливо защитават всеки друг и интерес, но не и този на гражданите".

"София е мръсна, непочистена и диша много трудно. София е презастроена. София трудно се придвижва. София е ограбвана, несигурна и обвита от пипалата на корупцията. В София само акулите се чувстват в свои води, затова виждаме и техните перки по центъра на града ни. Вина имат всички партийни централи, които участват в разграбването на града със своето мълчание. Но основната вина я носи партия ГЕРБ, която управлява в схеми столицата вече 14 години", категорична бе Манолова.

Относно приоритетите си, Манолова посочи: "София не е нито лява, нито дясна. София е изтерзана от корупция. И смятам на това да сложа край.

Обръщам се към всеки един жител на столицата да гласува. Вотът е най-силното оръжие на демокрацията и единственото, пред което режимът на ГЕРБ изпада в паника. Само чрез вота можем да отвоюваме София обратно", настоя тя.

Като свои "амбициозни цели" тя изброи: "Урегулиране и изграждане на нова паркове. Умно придвижване в София с приоритет за градския транспорт и незамърсяващи превозни средства. Къде са спортните комплекси, къде са игрищата, къде са детските площадки и детските градини, поопита още тя и посочи, че ще работи за "София на общностите и София без периферия", за да се спре практиката инвестициите да отиват в центъра, а кварталите да тънат в дупки".

В заключение Мая Манолова благодари на Инициативния комитет за номинацията. 

"В него са включени граждани, с които стояхме зад общи каузи, с които взаимно се подкрепяхме и не се огънахме. Инициативен комитет от граждани от цяла София – лекари, медицински сестри, педагози, шофьори от градския транспорт, природозащитници", каза тя, като благодари и на столичани за подкрепата.