Навън вече е тъмно. Песента на софийските улици затихва малко по малко, докато не потъне в мрака на тишината. Тогава се появяват пришълците – изкусните крадци. 

Късно снощи деца от ромски произход са забелязани да обират стотинките от фонтана на пл. "Славейков" в столицата. Едно от тях дори вижда, че бива заснето от камера, но продължава "дейността си" необезпокоявано.

В държавите на Запад, във фонтаните, в които се хвърлят стотинки, има камери. Парите от тях се събират вечер и се внасят в Общината, за да послужат за храна на бедни и бездомни.

В България, понеже такава услуга не се предлага, ромите решават да я свършат сами, не разчитат на Общината. И кои сме ние, че да ги виним?
Историята на фонтана – убиец

Преди 14 години - на 3 май, 2005-а година, във точно този фонтан загина 34-годишният фотограф Веселин Маринов. Малко след 22 часа той и приятелката му Божана-Мария присядат на бордюра на фонтана и решават да влязат вътре, за да се разхладят от топлото време. Жената веднага усеща остра болка в краката и изкрещява: "Има ток", след което излиза веднага. 

Веселин, който е бил малко по-навътре във фонтана, прави една крачка в опит да излезе навън, но пада мъртъв от високото напрежение. Оттогава до това лято фонтанът бе запечатан и не се използваше. 

Разследването на вещи лица показа, че при проектирането му и изграждането на електрическата инсталация са допуснати сериозни нарушения. Във водата е имало напрежение от 220 волта - това се е получило при изгнилата изолация на проводниците, захранващи с електричество изхвърлящата вода помпа и осветлението на дъното на фонтана.

Прокуратурата завежда дело, което продължава повече от 6 години и след 17 съдебни заседания, обжалвания и връщане за ново преразглеждане

Върховния касационен съд се произнася окончателно на 31-и януари, 2011-а година. Според решението на съдебните магистрати никой от виновните не получава осъдителна присъда - Васил Каменов, изпълнителен директор на "Пазари Теменуга", стопанисващи тогава площада и съоръжението, е глобен с хиляда лева. 

Единственото, за което може да се надяваме през 2019 година, е строителите на новия стар фонтан да са се поучили от грешките и да няма подобни инциденти отново.