„Обикновен бял мъж на 28 години” – така описва себе си австралиецът Брентън Тарънт в пространен текст, наречен „Великата замяна”. Започва да го пише две седмици преди да се включи в нападение срещу две джамии в Нова Зеландия, отнело живота на около 50 души по време на петъчната им молитва – като излъчва на живо как отнема животите на невинни и невъоръжени хора.

Смята се, че Тарънт е в ареста след кръвопролитието. Какво обаче кара един млад мъж да се превърне в радикализиран терорист? Публикациите му в социалните мрежи и особено „Великата замяна” показват един на пръв поглед ясно мотивиран, но всъщност много объркан човек.

„Имах слаб интерес към учението по време на ученическите ми години, едвам завърших. Не съм ходил в университет, защото нямах интерес към нищо, което университетът ми предлагаше”, пише още в началото на манифеста си Тарънт.

Според публикации в австралийски медии, той е работил дълго време като фитнес инструктор и нищо в поведението му не е показвало склонност към расово и религиозно мотивирана агресия. По-късно обаче той започнал да пътува в чужбина и поведението му се променило.

В манифеста даже е посочен моментът, в който е станало това – пролетта на 2017 г. Като основен фактор стрелецът посочва терористично нападение в Стокхолм, при което загива дете – Ебба Акерлунд. „Не можех повече да подминавам атаките, те бяха срещу моите хора, срещу моята култура, срещу моята вяра и моята душа”, пише Тарънт.

Той с гняв описва как във френските градове „нашествениците са мнозинство” и заявява, че при сегашния естествен прираст на мигрантите, скоро целият континент ще бъде овладян от тях. Обявява се като фашист, като обвинява както консерваторите („консерватизмът е корпоративизъм под прикритие”), така и либералните политици (според него – „предатели” с лидер Ангела Меркел, която трябва да бъде ликвидирана) за създалата се ситуация.

Така публикациите в акаунтите му в „Туитър” и „Фейсбук” през последните месеци се оказват пълни с антимюсюлмански и антиимигрантски изказвания и заплахи. Във вече изтритите профили се виждат и оръжията, използвани в атаката и пълнителите им. На тях са изписани имената на терористи, атакували мюсюлмани – Александър Бисонет, убил шестима в Квебек и Лука Траини от Италия.

Преобладават обаче историческите битки и имена на владетели, водили сражения с Османската Империя – виждаме по оръжията неразривно свързаните с българската история „Шипченски проход 1877-1878”, „Булаир 1913” (когато българската армия разгромява турска дивизия), „Константин II Асен” (един от последните български владетели), „Фружин” (водач на въстание срещу османската власт) или битката при Виена от 1683 г.

Във видеото от стрелбата се чува как, освен военен марш, терористът слуша в колата си босненската сръбска четническа песен „Караджич води сърбите си”. Няма данни Тарънт да има балкански корени, той самият заявява, че има английска, шотландска и ирландска кръв.

„Великата замяна” обаче съдържа много препратки към региона, Османската империя и съвременна Турция. Тарънт посочва, че мъсти за „стотиците хиляди жертви на нашествениците на европейските земи в историята” по същия начин, по който отговаря със сила заради „хилядите европейски животи, отнети при терористични актове на европейска земя”.

Той директно се обръща към турците с думите: „Можете да живеете в мир в своите земи и нищо лошо няма да ви се случи – на източния бряг на Босфора. Ако обаче се опитате да живеете на европейски земи, навсякъде западно от Босфора, ще ви избием (…) Идваме за Константинопол и ще унищожим всяка джамия и минаре в града”. Заедно с тях извън Европа според него трябва да са и другите етнически малцинства, сред които – и ромите.

Президентът на южната ни съседка Реджеп Ердоган пък е посочен като „лидерът на най-голямата ислямистка група в Европа” и важна цел за ликвидиране. Терористът изразява и надежда Турция да бъде изхвърлена от НАТО и да бъде третирана като вражеска сила. Очакванията му включват и гражданска война в САЩ заради правата на притежателите на огнестрелно оръжие.

Австралийският терорист е категоричен: „Демокрацията е власт на тълпата, а тълпата е под контрола на нашите врагове” и е категоричен, че промяната се постига само със сила.

Текстът върви хаотично ту под формата на биографичен разказ, ту като ръководство, ту като "Най-често задавани въпроси", в които изведнъж се появяват заплахи към идеологическите врагове. 

Като свой вдъхновител посочва друг бял екстремист с манифест – норвежеца Андерш Брейвик. Подобно на него, той призовава последователите си да го последват в радикалните си действия.

В същото време Брентън Тарънт заявява, че няма намерение да се сражава със силите на реда (т.е. срещу други въоръжени хора) и споделя надеждата да оцелее и да бъде хвърлен в затвора.

Едно от местата, където манифестът е разпространен, е тролски форум. Една от реакциите е недвусмислена за отношението на някои онлайн потребители към изразените онлайн намерения за терор в реалния свят.

Любопитен детайл е, че конспиративна теория (на която се базират призивите за терор) в манифеста – чак до названието му, е най-малкото „вдъхновена” (до степен на плагиатство) от „Великата замяна” на френския писател Рено Камю. В книгата си от 2012 г. той твърди, че европейските корпоративни и политически елити искат да сменят цялото население на Стария континент с мигранти от Близкия Изток и Северна Африка. Тази тема е коментирана и от влиятелния руски теоретик на евразийската политическа мисъл Александър Дугин.

Терористът Тарънт никъде не споменава нито Камю, нито Дугин тепърва ще стане ясно дали загриженият за бъдещето на Европа млад мъж със слаб интерес към учението всъщност не е преписал и доукрасил написаното от друг.