Имаме заподозряни и задържани лица във връзка с убийство на 43-годишен мъж в столицата. Това каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов по време на изслушване в Комисията по вътрешен ред и сигурност. Става дума за тялото, открито в квартал Изток, близо до КАТ.  Мъжът беше умъртвен с дървен прът, а "оръжието" е било на местопрестъплението.

"Следващото убийство, което нашумя, стана в неделя. Беше открит трупът в София на починал млад мъж - 43-годишен. Доста жестоко убийство, с много използване на сила. За съжаление той още не е разкрит, но мисля, че работата, която се извършва и от това, което знаем до момента, ще се увенчае с успех. Имаме запозодрени лица, обявени за издирване лица, задържани, с които се работи", допълни още главният секретар на МВР, цитиран от "Фокус". Той прогнозира, че и този случай върви към разрешаване. По отношение на телефонните измами, главният секретар на МВР посочи, че в сравнение с миналата година има спад на 30% спрямо миналата година.

"Много важна част от нашата работа е разяснителната кампания и превенцията", допълни още Иванов.

Парламентарната комисия изслуша и министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Той насочи вниманието към намаляването на опитите и извършването на телефонни измами. Маринов припомни, че преди няколко месеца е била първата мащабна операция по неутрализиране на престъпните групите. По думите му това е показало, че е един добър и ефективен модел за противодействие на този вид престъпна дейност.

"Извършителите са мобилни, изобретателно и спазват висока степен на конспиративност. Това го доказа и операцията преди няколко дни, която неутрализира още една от групите, които се занимаваха основно с този вид престъпна дейност. До момента ударите са доста тежки по отношение на тези групи. Така се забелязва силен спад при опитите и извършването на телефонни измами. Мисля, че с продължаване на работите ще успеем да постигнем пълен контрол", посочи още вътрешният министър. Той посочи, че се продължава и с разяснителната кампания сред гражданите, свързана с този вид измами.