24-годишният Божидар Иванов, обвинен в опит за изнасилване на сервитьорка в Слънчев бряг на 1 юни, и друг път е посягал на жена. Това става ясно от мотивите на Бургаския окръжен съд, който днес потвърди мярката за задържане на обвиняемия. Младият мъж, който е родом от Ямбол, е осъден за грабеж, при който нападнал жена с нож. През 2017 г. Божидар Иванов се споразумял с прокуратурата и получил условна присъда. Опитът за изнасилване обаче е извършен в изпитателния срок, което е една от причините задържаният да остане зад решетките.

Бургаският окръжен съд счете за правилен извода на Районен съд Несебър, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че Божидар Иванов е съпричастен към престъплението като негов извършител.

Правилно е отчетено и че обвиняемият не живее на постоянния си адрес в Ямбол повече от шест месеца, което обосновава извод, че лицето може да се укрие и да не бъде намерено при необходимост от разследващите органи. Според окръжни магистрати обвиняемият е личност със завишена степен на обществена опасност и често проявява физическа агресия.

Имайки предвид грабежът над жена, осъществен от Иванов, съдът стига до извода, че проявата на агресивно поведение не е инцидентна проява в живота му. А това налага извод, че ако бъде с по-лека мярка за неотклонение има опасност да извърши друго престъпление.

Според Бургаския окръжен съд деянието се отличава с изключителна бруталност и незачитане живота и здравето на гражданите, особено, когато агресията е отправена към жена, както в конкретния случай.

Определението е окончателно.