Борсите във водещите световни икономики следят внимателно движенията на основните показатели на фона на опасения за надвиснала рецесия. В сряда индексът Дау Джоунс загуби 800 пункта, след като пазарът за държавни облигации изпрати тревожни сигнали. Един от най-лошите дни за годината - около тази констатация се обединиха финансисти.

Обезпокоителното заключение изправи глобалните пазари нащрек, след като бе взето предвид свиването на две от водещите световни икономики - Германия и Великобритания. В САЩ доходността на краткосрочните държавни облигации надмина тази на дългосрочните. Това явление, известно като "обръщане на кривата на доходността" бе разчетено като липса на увереност в растежа на икономиката.

През изминалите 50 години подобно условие е било предвестник на рецесия, пише БНР. За неблагоприятната ситуация в САЩ влияят и други фактори като увеличаващият се дефицит и намаляване на инвестициите отчасти заради напрежението в американо-китайските търговски отношения. Загубата на Дау Джоунс с 3% в сряда засенчва оптимистичните очаквания, белязани с по-високи нива на потребителски разходи и ниско ниво на безработица.

Американският президент Доналд Тръмп увери, че икономиката е в цветущо състояние и порица Федералния резерв за високите лихвени проценти, които според него спират растежа. Според анализатори лошите новини за американската икономика могат да окажат влияние на преизбирането на Тръмп.