Седиш си вкъщи и гледаш новините. Започват рекламите, а с тях и глупости от всякакво естество. Имаш високо кръвно и виждаш спасението в ново лекарство, което помага за болки в главата, за простатата, че даже и подобрява оросяването на кръвта, връща те от отвъдното и те прави щастлив доживот.

Това лекарство, разбира се, е без лекарска рецепта. Отиваш на следващия ден в аптеката, виждаш, че не е особено скъпо и се сдобиваш с него. Прибираш се, изпиваш една таблетка и си щастлив, че проблемите са ти решени. И започваш да чакаш подобрението.

Внушаваш си, че вече си добре, че животът ти се е оправил. Внушаваш си, че и психиката ти се е подобрила, кръвното ти се е нормализирало, вдигаш самолета, намалил си риска от инфаркт и нищо не те боли. Факт е, че при повечето лекарства плацебо ефектът е от изключително значение - особено при такива, които "действат" на толкова обширно равнище.

Пиеш лекарството няколко дни/седмици/месеци, но лошото състояние, било то болка, високо кръвно или какъвто и да е проблем, се връща отново. Започваш да проклинаш производителите на това лекарство и се чувстваш измамен. Отиваш на лекар, казваш му за стореното, а той се хваща за главата.

"Как може да имате високо кръвно (или друг сериозен проблем) и да не дойдете на лекар", казва той.

"Е, то нали това хапче, дето го рекламират, оправя всичко", отговаряте вие, докато осъзнавате бавно, но сигурно каква грешка сте направили.

"Хапче-чудо" в крайна сметка няма. Това трябва да ви е ясно. Всеки един тип лечение е строго индивидуален спрямо телосложението ви, алергиите, които имате, имунната ви система, генетичната ви предразположеност, начина на живот, който водите и още редица фактори. Универсален метод не съществува. Особено за по-сериозните и опасни заболявания.

Съвсем наскоро учени доказаха, че комбинацията от няколко съставки в едно "мултифукнционално" лекарство понижават риска от инфаркт. Такива лекарства биха били в помощ на страни с лошо здравеопазване, каквато е и нашата, защото излизат много по-евтини от стандартните методи на лечение.

Един от малкото примери за работеща комбинация от съставки е хапче, което понижава кръвното налягане, холестерола и съдържа Аспирин. При подобен "коктейл", учени в Индия доказаха, че рискът от инфаркт може да бъде намален с до 22%, което е сериозен успех, що се касае до "мултифункционалните" хапчета.

Във всеки случай такива хапчета на нашия пазар все още няма. Хубаво е да бъдете предпазливи и да не ставате жертви на реклами, особено когато имате сериозен проблем със здравето. Първо се консултирайте с лекар. Все пак говорим за вашия живот. Той няма цена.