Британският премиер Борис Джонсън ще свика парламентарни избори на 14 октомври, в случай че Камарата на общините блокира варианта за излизане от ЕС без споразумение. Това съобщи в понеделник високопоставен източник от правителството, цитиран от Ройтерс. 

Очаква се в долната камара на британския парламент да се гласува за план, който да даде на депутатите противници на стратегията на Джонсън за Брекзит възможност да контролират парламентарния дневен ред.

Противниците на намеренията на премиера искат да прокарат закон, който да го задължи да поиска от Брюксел ново отлагане на датата за напускане на ЕС. 

Ако тази група съумее да нанесе поражение на правителството, казва източникът на агенцията, тогава премиерът ще предприеме първата стъпка към нови избори - да внесе в парламента предложение за свикването им.

"Членовете на парламента ще се изправят пред много прост избор утре, когато гласуват. Ако гласуват да дадат на Борис Джонсън шанс за преговори [. . .], това ще бъде най-добрата възможност за Великобритания да постигне споразумение", каза цитираният източник.

"Но ако във вторник те гласуват за разрушаване на преговорния процес, да се обявят срещу това да дадат на Великобритания възможността да преговаря за сделка, те ще трябва да се замислят какво следва после". 

Очаква се предложението за нови избори да бъде гласувано още във вторник и за да мине, то трябва да получи поне две трети мнозинство в 650-местната Камара на общините, отбелязва Ройтерс. 

Ако то бъде прието, изборите вероятно ще бъдат на 14 октомври, каза източникът.