През 2000-та година в Берлин се ражда необичайно дете. То било доста едро и веднага след появяването му на бял свят започва да изпада в конвулсии. 

Това притеснило лекарите и детето било закарано в неонаталогичното отделение. 
Лекарите подложили детето на пълно изследване, но не открили нищо притеснително или странно, освен невероятно развитите мускули на бебето. 

Мускулите му били изпъкнали, дори вените изглеждали леко подути - сякаш по време на бременността бебчето се намирало не в утробата на майка си, а във фитнеса.

След още няколко изследвания лекарите престанали да се безпокоят за момченцето и уверили майката, че детето й е напълно здраво.

Но от този случай се поинтересувал немският невролог Маркус Шулк, който решил да го изучи подробно.

През 2003 година той публикува научната си работа, в която разказва, че именно необичайната външност на бебето го е накарало да се задълбочи в по-нататъшни изследвания.

Оказало се, че момченцето било носител на рядка мутация, която до момента не била открита в нито един човек. В гена MSTN се кодира белтъкът миостатин, който се явява фактор, отговарящ за ръста на мускулната тъкан.

Оказало се, че при точно това немско детенце генетическата мутация предизвикала отсъствието на точно този белтък и така нищо не контролирало ръста на неговите мускули. 

Учените се наели да изследват майката, която се оказала много успешна спортистка. Тя имала само едно копие на мутиралия ген. Но също така имала и голямо количество на мускулна тъкан. 

Организмът й произвеждал миостатин, но в по-малко количество, отколкото при останалите хора. 

Майката не разкрила кой е баща на бебето, но признала, че и той е спортист като нея. 
Така това дете се оказава единственият носител в целия свят на тази рядка мутация.