Към 11 часа днес в дежурната част на ОДМВР - Пловдив е получен сигнал, че на терминала на летище "Пловдив" има поставено взривно устройство. Незабавно са предприети необходимите действия за обезопасяване на района. Щателната проверка, при която е установено, че сигналът е злоумишлен, вече приключи.

Междувременно бяха евакуирани пътниците от полет за израелската столица Тел Авив, както и служители на аеропорта. 

Припомняме, че сигнал за съмнителен багаж беше получен и на летище „София“ тази сутрин в 9:20 часа. Не се е наложила евакуация на терминала, нито отмяна на полети. На място не е установено нищо опасно.

В същото време заплаха от терористичен акт, получен на електронната поща, стана повод за евакуирането на цялата сграда на БНТ и отцепването на няколко улици в района на сградата в столичния център.

Във връзка с получените сигнали  от отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП са извършени проверки и е установено, че за изпращане на заплашителните съобщения са използвани анонимизиращи интернет ресурси и услуги на доставчици на електронни съобщения извън територията на България.

Осъществен е контакт с международни правоохранителни власти за събиране на допълнителна информация.

Установено е, че в рамките на вчерашния ден /20 август/ подобни съобщения са били разпратени по същата схема – до летища и после до медии и в други държави от ЕС.