Министър-председателят Бойко Борисов инспектира строителните дейности по изграждането на автомагистрала "Хемус" в участъка между пътните възли "Белокопитово" и "Буховци".

"Колко ни е красива държавата и колко трудно е строителството. Колко скална маса, колко нещо трябва да се извози. Защото после като стане готово, всички казват – "лесно", заяви премиерът Бойко Борисов при огледа на извършваните дейности.

По време на инспекцията той бе с министъра на финансите Владислав Горанов и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Строителният екип ги запозна с етапа, на който е изграждането на 207-метровия мост по трасето.

Участъкът между пътните възли "Буховци" и "Белокопитово" на АМ "Хемус" е 16.32 км и трябва да е готов през 2021 г. Първата копка беше направена точно преди година - на 16 август 2018-а.

В изходната част на трасето има два обекта с археологически разкопки, по които работят специалистите от Националния археологически институт с музей при БАН. Те проучват фрагменти от 5000 години преди новата ера (ранния халколит и ранножелязната епоха).

Според анализа на експертите единият обект се нуждае от по-подробно изследване, което ще продължи около два месеца.

"Благодаря на археолозите. Имаме перфектни отношения и добър синхрон", заяви министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че поисканото от археолозите удължение на срока с два месеца ще бъде уважено.

"Хем строим, хем разкриваме красотите", каза още премиерът, разглеждайки разкопките на разкрито древно селище. На обекта работят близо 100 души – работници, археолози и геодезисти.

Общата дължина на АМ "Хемус" е около 420 км. В експлоатация са участъците от София до Ябланица и от Белокопитово до Варна с дължина близо 170 км. Довършването на "Хемус" е сред основните приоритети на правителството и се планира тя да е готова от София до Варна през 2023 г.