“Белите дробове” на планетата Земя са обхванати от опустошителен пожар. Буйни пламъци унищожават десетки декари в Амазонската джунгла. 

Тази година са регистрирани рекорден брой пожари. Данни от сателит на Националния институт за космически изследвания в Бразилия показват, че пожарите са с 84% повече от миналата година. 

Димът от пожарите в Амазонската джунгла достигна до мегаполиса Сао Паоло, който е на цели 2700 км. Пушекът, донесен от силния вятър, е затъмнил Слънцето в продължение на час, съобщава BBC. 

Амазонската джунгла произвежда 20% от кислорода на планетата Земя. Смята се за изключително важна в разцвета на глобалното затопляне. Тропическата гора е дом на безброй видове флора и фауна и е най-голямата на планетата. 

Карта, изработена от сателитната програма “Коперник” на Европейския съюз показва всъщност големината на пожара, който се е разпрострял в големи части от Бразилия и е успял да достигне източния бряг на атлантическия океан. Димът покрива близо половината страна, обясняват от CNN. 

Националния институт за космически изследвания в Бразилия всъщност изнася данни, според които пожарите унищожават земя, равняваща се на близо 2 футболни игрища всяка минута. 

Еколози обвиниха президента на страната Жаир Болсонаро, че разрешавайки сечта, е отговорен за бедствието.

От пожари беше обхванат и американският щат Аляска, който отбеляза най-сухото лято, откакто се води статистика.

Пожарът е унищожил домове, затворил е пътища и училища, а стотици хора са евакуирани. Огънят е изпепелил повече от 80 постройки в район, в който вече беше обявено бедствено положение заради необичайна суша.

Припомняме, че големи пожари върлуват и в Сибир, където пламъците унищожиха над 4 милиона хектара земя.

Според “Грийнпийс” пожарите не са овлядени и до ден днешен.