Бебе делфинче почина в делфинариума във Варна по време на представление. Новороденият морски бозайник бил едва на 9 дни. 

Всичко се случило пред очите на публиката, която отишла да гледа обедното представление в петък. Нещата обаче не вървели по сценарий - делфините отказали да играят, да изпълняват номерата си. Настъпил смут. Тогава спектакълът бил прекратен, а посетителите в кафенето били помолени да напуснат. Именно от там се виждало мъртвото делфинче. 

“Бозайниците усещат нещастието”, разказва пред bTV Бисер Любенов. Мъжът бил в публиката.

Аутопсията показала, че бебето е със здрави органи, а вероятната причина за смъртта е в мозъка му. След раждането то имало нарушено общуване с майка си, в което обаче служителите няма как да се намесят.

“Те имат 6 сигнала, с които си комуникират и по този начин тя по-лесно и по-точно се грижи за детето. В този случай тя непрекъснато го обгрижваше, вдигаше го да си поема въздух, хранеше го”, обяснява Цветан Станев, биолог в делфинариума.

Петимата обитатели през лятото играят по 4 представления всеки ден - твърде много според природозащитниците. Макар да били енергични животни, делфините изпълнявали всичко под команда и нямали достатъчно време за почивка. 

Треньорите на морските бозайници обаче са категорични: Представленията не са дълги и животните си почиват.