5G връзката, която в момента тепърва навлиза на пазара на интернет технологиите ще спомогне за много по-бързото ни свързване с интернет и за безпроблемното извършване на всякакъв вид операции, свързани с него. Освен в ежедневието, 5G мрежата ще спомогне и в науката и медицината.

Благодарение на изключително бързата и точна връзка, която този тип мрежа предлага, лекари ще могат да извършват операции на пациенти чрез управляване на роботи от другия край на света, както и да консултират пациенти и свои колеги. Това ще допринесе изключително много за медицината и ще бъде предпоставка за спасяване на човешки животи, дори и да няма специалист наблизо.

Вече дори такива интервенции лекари извършват върху животни. От около месец у нас се тества телемедицина чрез 5G мрежа. Чрез нея в реално време могат да се извършват прегледи и консултации на пациенти от разстояние. "Направили сме мрежа от болници, които имат желание да си комуникираме помежду си и да обменяме информация, както и при нужда и необходимост да се правят и спешни консултации", заяви изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"Използваме устройства в т.нар. "кол центрове", през които могат да се правят спешни консултации и да се обменят данни, след като са направени съответните изследвания и прегледи", каза още той. По думите му се очаква ефектът от 5G мрежата да бъде около четири пъти по-голям, отколкото е в момента.

"Това ще бъде скок във възможността да се обменят данни и да се извършват операции, дори и прегледи в реално време, когато пациентът е в отдалечен район, в който няма близка болница", каза още Балтов.