Някога е бил успешен бизнесмен в Иран. Днес е щастлив, че изобщо е жив, защото е преминал през истински кошмар. Името му е Мазиар Ебрахими. Бил е измъчван от иранските власти, които го принуждавали да признае, че е шпионин, работещ за Израел. Накарали го и да признае, че е участвал в покушението на ирански ядрен учен, което в Иран се наказва със смърт чрез обесване. Всичко това, разбира се, не е вярно, но…

Днес Мазиар за щастие е жив и живее във Франкфурт, Германия. Преди време не си мислил, че ще оцелее и ден. През 2012 година той, заедно с още 12 души, се появил по националната телевизия на Иран и се признал за виновен по всички отправени към него обвинения. Всяко от тях - наказуемо със смърт. 

12 души се изправили пред медията и заявили с пълна категоричност, че са били обучени от израелските служби, върнали се обратно в Иран и убили няколко ядрени учени. Всичко вървяло по сценарий, написан от Министерството на информацията и националната безопасност в Иран. 

Мазиар най-накрая се пречупил, след като бил измъчван непрестанно в продължение на 40 денонощия. 

“Удряха стъпалата ми с дебел електрически кабел. Счупиха краката ми. Биха ме в продължение на седем месеца”, разказва сега пред BBC Ебрахими. 

Преди да бъде арестуван и обвинен в шпионаж, Мазиар бил най-обикновен човек. Работил за компания, която се занимавала с изграждането на телевизионни студия. Пътувал много често.

Тогава в периода 2010-2012 година четирима изтъкнати учени, занимаващи се с ядрени науки, били убити. Службите за разузнаване в Иран били под голям политически натиск и трябвало незабавно да намерят извършителите. Така и станало - агентите обвинили 100 души в шпионаж. Сред тях бил и Мазиар Ибрахими. 

Започнали продължителните мъчения, които в един момент пречупили всичко у иранеца. Пожелал да умре, за да спре унижението и непрестанната болка. Затова пожелал да признае вината си за престъпление, за което в действителност нямал нищо общо. 

Така и станало - Ебрахими признал, но неговите похитители искали повече. 
През 2011 година масивна експлозия унищожила цяла ракетна фабрика, която била управлявана от Революционната гвардия на Иран. Няколко експерти били убити. Агентите на разузнаването поискали от Ебрахими да признае, че той стои зад взривовете.

“Другарите ни от Революционната гвардия ще ти зададат няколко въпроса. Ще говориш само за експлозията. Ще кажеш само това, което ти е наредено. Така ми казаха”, разказва с днешна дата Ебрахими. 

Всичко това се случвало в момент, в който Революционната гвардия и разузнаването в Иран били огромни конкуренти в борбата с тероризма. 

Точно онзи разпит обаче спасил Ебрахими. Офицерът направо полудял, след като открил няколко очевидни несъответствия в свидетелските показания на Ебрахими, които били изфабрикувани от агентите, и реалните данни от случилото се. 
Тогава изведнъж побоите над иранеца спрели. Агентите дори се извинили на Ебрахими и останалите арестанти, обвинени в шпионаж. Въпреки това обаче не ги пуснали. 

Ебрахими останал зад решетките още 26 месеца. Бил освободен едва през 2015 година. 

За съжаление случаят на Мазиар не е единствен. Агентите на разузнаването са замесени в много подобни случаи, в които принуждавали задържаните да признават за престъпления, които никога не са извършвали. 

Ебрахими извадил късмет и бил пуснат, макар и години по-късно. Получил компенсация, но решил да съди Министерството на информацията и националната безопасност в Иран, националната телевизия и няколко вестника заради фалшивите обвинения срещу него. 

Бил учтиво помолен от съдия обаче да оттегли обвиненията си и да приеме обезщетението. 

“Някой може да те наръга в гърба, в някоя тъмна уличка. Млад си, не поемай риска”. 

Преди шест месеца Ебрахими се мести в Германия, след като получава убежище там. Въпреки това стресът от преживяното е огромен - мъжът получава непрестанни паник атаки и има сериозни увреждания на гръбначния стълб заради мъките, през които е преминал.