Свиленградският митничар Стойчо Ванев, обвинен за пране на пари, излиза от ареста срещу 3 000 лева парична гаранция. Това реши днес пловдивският апелативен съд. Той и съпругата му, която е с мярка“домашен арест“, са обвинени в извършване на две престъпления – измами и пране на пари, извършени през 2017 година. Апелативните магистрати приеха, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че Стойчо Ванев е автор на престъпленията, за които е обвинен.

Стойчо и съпругата му Ива Ванева бяха изправени пред съда затова, че са предоставили неверни сведения пред Бюрата по труда в Пловдив, Раковски, Велинград, Котел, Сливен, Харманли и Свиленград и на Агенцията по заетостта – гр. София, за да получат средства от европейски фондове, предоставени по проекти „Работа“ и „Обучение и заетост“ по ОП „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“. Така са успели да се облагодетелстват с 93 905 лева.
Сумите са теглени със 101 банкови карти. Те са принадлежали на лица, които по документи са работели в семейните им фирми.

Стойчо Ванев е дългогодишен митничар на свиленградската митница. Уволнен е, след като е признат за виновен, че пуснал бус, натоварен с контрабандна техника. През 2010 година получава условна присъда от 8 месеца с три години изпитателен срок.

Ако бъде признат за виновен по обвиненията за измама и пране на пари законът предвижда затвор 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лева.