За поредна година община Хасково организира 54-тия Национален събор на Народното творчество “Китна Тракия пее и танцува”. Тази година съборът ще се проведе на 18 май.

В него ще се включат 74 фолклорни групи и 60 индивидуални изпълнители. Участниците са от 16 общини и 47 населени места. Съборът се провежда в местността „Кенана” на две сцени. На първа сцена фолклорните групи ще бъдат оценявани от жури в състав: председател- академик Крум Георгиев-председател на сдружение „Общество за фолклор“. Членове: Кирил Кирчев – преподавател и хореограф в Клуб за български народни танци „Чанове“ и Георги Граматиков – историк.

На втора сцена участниците ще бъдат оценявани от жури с председател доц.Георги Хинов- хореограф на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци и членове: Веселин Личев –диригент и Розалина Гогова- етнограф.

Община Хасково присъжда златен, сребърен и бронзов медали във всяка категория, както и грамоти за първо, второ и трето място. Всички участници получават грамоти за участие. Съборът ще започне в 10.00 часа, а официалното откриване ще се състои в 12.00 часа със специалното участие на Представителен ансамбъл за изворен фолклор „Гайдуница“.

Участниците са от следните общини: Асеновград, Братя Даскалови, Димитровград, Казанлък, Маджарово, Минерални Бани, Опан, Пазарджик, Панагюрище, Раднево, Садово, Свиленград, Стамболово, Харманли, Хасково, Чирпан.

В рамките на събора „Китна Тракия“ ще се проведе и Базар на занаятите, организиран от Сдружение с нестопанска цел „Българско е“ и Община Хасково. Занаятчиите ще представят своите произведения от 16 до 18 май в центъра на град Хасково, пл. “Атлантически”.