На 42 главен секретеар на МВР, на 43 – генерал, на 46 – кмет на София, на 47 – създател на ГЕРБ, на 50 – премиер.

Трескава подготовка тресе герберите – трябва да изненадат подобаващо лидера си Бойко Борисов, който днес закръгля достолепните 60. Най-известният Близнак на републиката не обича четките и показните жестове, което усложнява задачата на съпартийците му.

Със сигурност евролидерите Юнкер, Меркел, Макрон ще поздравят колегата си още сутринта. А фенове от вчера сипят честитки за лидера в мрежата.

По традиция от последните години Борисов най-вероятно ще отчете датата не със софри и подаръци, а с щедър жест. През 2017-а със събраните му за ЧРД пари бе купено обзавеждане за най-пострадалата от потоп къща в Хитрино, а през 2018 дари 20 хиляди за дострояване на новата църква в Бяла, Русенско, и ремонта на джамията в Подайва, Исперихско.

Борисов вече е официално хаджия – 59-ия си рожден ден той посрещна в Йерусалим, където получи Орден на рицаря на Йерусалим за заслуги към православието и беше провъзгласен за велик командир на ордена на Божи гроб при Патриарха на Йерусалим Теофилос Трети. Лично президентът на Израел Реувен Ривлин му пя Happy Birthday.

Кариерата на Борисов от пожарникар, през гард на Тодор Живков до премиер е впечатляваща.

Бойко е син на служител в Софийско градско управление на МВР и начална учителка. На 23 буквално влиза в огъня, след като завършва школата на МВР в Симеоново със специалност “Противопожарна охрана”. През 1982 г. се дипломира като инженер с чин лейтенант. Като пожарникар е и командир на рота. На 26 преподава във ВИПОНД, дори завежда катедра. Стига до доктор на науките.

В началото на демокрацията започва охранителен бизнес. Основава фирмата „Ипон-1“, която осигурява охраната на видни личности като Тодор Живков, Симеон Сакскобургготски и президента на Международния Олимпийски комитет Хуан Антонио Самаранч. От Живков и царя получава най-ценните житейски уроци, които не са отишли напразно. Дори критиците признават, че Борисов е доказан европейски лидер. През 2018 г. събра в София първите политици на Стария континент и постави страната на политическата карта на света.

На 42 е главен секретар на МВР. След встъпването си в длъжност Борисов дарява месечната си заплата в полза на децата на загиналите при изпълнение на служебните им задължения служители от МВР.

На 43 е генерал, на 46 – кмет на София. На 47 създава партия ГЕРБ, която и до днес е незаобиколим фактор в българската политика. На 50 Борисов става премиер. Сегашният му мандат е четвърти. Борисов вече е счупил всички български рекорди за дълголетен престой на този стол. Бие дори Стефан Стамболов.

Има амбиция винаги да е пръв, неслучайно едно от любимите му парчета е “Кой сега е номер 1?”.

Борисов е фен на спорта. Той е каратист, тенисист и футболист. Преди години бе част и от футболния отбор на Витоша Бистрица, но в момента играе само за ветераните на отбора. Преди години дори попадна в популярната футболна игра Football Manager като футболист на Витоша Бистрица.

Пие кафето си с мед, яд го е, че пропуши на стари години. Шегува се, че е като кон – препуска по цял ден, хапва само вечер.

Борисов е любител на магнолиите, които отглежда в двора на къщата си в Банкя, и на кучетата. Любимци са му каракачанките и кавказкият вълкодав Чарли.

От първия си брак Борисов има дъщеря Венета, която го дари с две внучета – Бойко и Иван.

Астрални близнаци на премиера са художникът авангардист Кристо Явашев и актьорът Гойко Митич, любимецът на тийнейджърите заради култовите си роли на индиански вождове и самия Винету. Почти астрален близнак на Борисов е не кой да е, а най-американският президент Доналд Тръмп. Генерала обаче води с ден по ЧРД на най-влиятелния лидер на планетата./Марица