На 6 юли 2019 г. в гр. Тетевен се проведе седмото издание на традиционния празник на любителите на ретро автомобилите „Трабант фест“. Събитието бе организирано от ,,Никсметал Груп“ – Ботевград и Национален клуб „Трабант“ с финансовата подкрепа на Община Тетевен и бе част от Програмата за развитие на туризма в община Тетевен за 2019 г. и хепънинга ,,Лято 2019 – туризъм за всички“.

Кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева посрещна всички любители на ретро марката на пл. „Сава Младенов“, като след обстоен оглед на автомобилите връчи Купата на Кмета на Ана Миланова от гр. Враца, която представи освежен трабант с цветна декорация. Зам.-председателят на НК „Трабант“ – Цветан Найденов и Вълчо Стаменовски – организатор на феста пък връчиха на д-р Бояджиева отличието за Най-гостоприемна община, както и тениска с надпис Кмет №1. Зам.-кметовете на Община Тетевен Свилен Русинов и Тони Стоев също уважиха събитието, a oтец Павел от с. Рибарица отслужи водосвет за всички шофьори.

В своеобразното изложение на в гр. Тетевен се включиха почти 80 ретро любители от цялата страна, които представиха своите автомобили на гостите и жителите на община Тетевен, кой от кой по-атрактивен.

Бе проведен конкурс за автентичност на автомобилите на марката „Трабант“, като освен грамоти за участие, които получиха всички собственици-ентусиасти, бяха раздадени отличия и за най-добра реставрация, автентичност, екстравагантност, най-малък пробег, най-запазен, най-стар и най-нов автомобил на емблематичната марка и още редица други призове.

На площада освен трабанти, бяха изложени и коли от добре познатите от миналото марки „Лада“, „Вартбург“, както и редкия „Москвич 311“. За първи път бе представен и реставриран модел „Газ-67“, участник в Парада на победата в Берлин, състоял се на 7 септември 1945 г. при Бранденбургската врата, само 5 дни след края на Втората световна война. Собственикът на уникалния автомобил тетевенецът - Младен Милев бе изключително горд, че този автомобил получи и своето първо представяне именно в Тетевен след 6-годишна реставрация.

Последва и атрактивно авто-дефиле по улиците на града, а проявата продължи с провеждане на състезание по майсторско управление на „Трабант“ до и над 600 кубика.

При мъжете в надпреварата с трабант под 600 кубика първото място окупира Ангел Лалев, следван от  Момчил Атанасов и третия Марин Калчев. В състезанието над 600 кубика първи бе Марин Калчев, второто място зае Стоян Стаменовски, а трети остана Момчил Атанасов.

За най-бърз трабант в клас над 600 кубика върхът бе за Момчил Атанасов от Търговище, а в клас под 600 кубика –Стоян Стаменовски от Ботевград. При дамите завидно майсторство демонстрира Лора Маринова, като след нея се наредиха Елина Николова и Ирена Нешколова. Специално отличие получи Лео Ангелов от Тетевен, който бе най-малкият участник във феста, невероятно шоу с детски трабант направи и Димитър Тодоров на 7 г. от Каварна.

Участниците във феста не пропуснаха да се разходят до местността „Костина“ в с. Рибарица, където по традиция поднасоха венец пред паметника големия революционер Георги Бенковски.