Най-често срещаният вид домашни хлебарки еволюира много по-бързо, отколкото са предполагали учените, сочи ново изследване, проведено в Съединените щати, информира Би Ти Ви.

Учени от университета "Пардю" в Индиана се опитвали в продължение на шест месеца да унищожат популация от вида “германски хлебарки”, които са най-разпространени в световен мащаб. Буболечките живеели в три сгради в Илиноис и Индиана и били подложени на много и различни видове отрови.

Учените установили, че не само хлебарките почти не се вляят от тези пестициди, но и някои от популациите продължават да се увеличават дори след приемането на различните видове отрова.

В един момент една от популациите дори “процъфтявала” и нейната бройка се увеличила въпреки комбинираните пестициди, с които били третирани.

Оказало се, че хлебарките развиват резистентност към големи групи от пестицидите, с които се опитваме да ги унищожим и тази резистентност се предава надолу по поколенията. Това означава, че всяко следващо поколение хлебарки е по-издръжливо от предното и не може да бъде отровено.

До момента учени са смятали, че хлебарките развиват “имунитет” единствено към отделни пестициди, но новото проучване сочи, че тази резистентност е към цели групи отрови.

Женска германска хлебарка може да има около 50 малки на всеки три месеца. На годишна база от една единствена хлебарка и нейните поколения могат да се появят до 10 млн. други.

Това означава, че еволюирането на буболечките и техният имунитет към пестициди може да се случи много по-бързо отколкото е смятано до момента.