Заразяват мъжките, за да нямат поколения

Ако вече правите списък с най-необходимото за лятната ваканция и отново се чудите какво точно да сложите в багажа, за да се справите с досадните комари, трябва да знаете, че си губите времето. Оказва се, че всички известни до момента средства могат частично да отблъснат насекомите, но не и да ви избавят трайно от дразнещото им жужене. Единствената полза от използването на различни спрейове, лосиони и устройства срещу комари е, че се трови околната среда и се създава чувство у почиващия, че не отдъхва съвсем природосъобразно, дори да се намира на самотен остров.

До този извод са стигнали група учени, поканени да се справят с комарите в един от най-елитните екокурорти в света. Брандо е разположен на чудно красивия атол Тетиароа в Тихия океан, който се намира на 60 км северно от Таити. Курортът някога е бил собственост на американския актьор Марлон Брандо, който е искал да го превърне в екологично чисто място за почивка. Холивудската звезда случайно открива това райско кътче, след като по-рано намира в Таити третата си съпруга. Двамата живеят на Тетиароа четвърт век и отглеждат две деца. Част от атола и в момента е собственост на наследници на актьора, но се управлява от бизнесмена Ричард Бейли, известен като създател на едни от най-луксозните курорти в района.

През 2005 г. той купува 2000 квадратни метра на острова от певеца Майкъл Джексън, които по-рано са му подарени от Брандо. Постепенно Бейли успява да убеди и останалите собственици на райското място да му се доверят, за да сбъдне мечтата на актьора то да бъде превърнато в луксозен екокурорт. Днес това вече е факт. Необходимата електроенергия се получава от слънчеви панели и биогорива на основата на кокосово масло. Отпадъчните води се пречистват и използват за поливане. Охлаждането става чрез изпомпване на студена вода от Тихия океан на дълбочина 900 метра. Най-евтиното бунгало в курорта с две спални струва 3700 долара на ден, а сред известните му гости са семейство Обама и певицата Бионсе.

Затова прогонването на комари не може да става чрез конвенционални средства като например масови пръскания с химикали, както се прави у нас. Учените обаче са приложили модерен и напълно безвреден за природата и хората метод. Те са отгледали мъжки комари, които са заразили с бактерия, причиняваща безплодие. След това са ги пуснали в природата, за да се чифтосат с кръвосмучещите женски, а те от своя страна са започнали да снасят кухи яйца. Чрез тази програма за отнемане на репродуктивни функции популацията на комарите в Брандо е намаляла с 95%, съобщава Би Би Си.

Подобен метод е използван по-рано и в Австралия, Колумбия и Китай. Учените използват и други начини за отнемане на репродуктивния капацитет като например рентгеново лъчение. Основната им цел е да сложат край на инфекции като зика и денга, чиито вируси се предават от комари. Преди олимпиадата в Бразилия през 2016 г. също са пуснати милиони кастрирани насекоми, за да бъдат предпазени хилядите туристи от зарази.

Никой обаче не успява да постигне такива значими резултати както на Тетиароа. Броят на комарите на атола вече е толкова малък, че експертите на практика не намират вече женски, казва Франк Мърфи, директор на организацията, занимаваща се с програмата. Успехът на проекта е убедил местните власти да отпуснат средства за по-голямо помещение за отглеждане на безплодни насекоми, за да може той да обхване и други тихоокеански острови.

Така че вероятно няма да е далеч времето, когато и у нас борбата с комари ще става по този начин. Дотогава обаче можете и сами да се справите с проблема, като използвате някои естествени средства, които също са доказали своя ефект.

На първо място трябва да знаете, че ярки и тъмни цветове привличат комарите. Затова е добре да сте с бели дрехи, които покриват цялото тяло. Също така е необходимо да поддържате кожата си чиста и да избягвате използването на дезодоранти и парфюми, тъй като силната миризма от тях, както и тази на пот, много се харесва на насекомите. Но ако сте яли чесън, всичко ще е наред, тъй като се твърди, че мирисът от него не им допада.

Същият ефект се наблюдава и при използването на етерични масла от лавандула, лимон, евкалипт, чаено дърво, розмарин и мента. Редица сайтове на любители на природата и почитатели на почивките на къмпинг предлагат и рецепти как точно те да се използват. Единият вариант е да си направите от тях спрей. За целта ще ви трябва бутилка с накрайник за разпръскване, в която да сложите до половината преварена или дестилирана вода и да допълните с билка хамамелис. След това добавете половин супена лъжица глицерин и между 30 и 50 грама етерично масло от един или няколко вида.

Другият вариант е да подготвите домашен балсам срещу комари. За него ще ви трябват 10-20 грама пчелен восък, 80 грама бадемово, кокосово, сусамово масло или зехтин и по 20 грама етерично масло от кедрово дърво, лимонена трева, евкалипт и цитронела. Първо се смесват восъкът с количеството неетерично масло. Загряват се на водна баня, за да стане сместа течна, и се оставя да изстине.

След това към нея се прибавят етеричните масла. Полученият балсам може да се използва дълго време, стига да се съхранява в плътно затворен съд.

Някои защитници на природата твърдят, че прозрачен съд с вода също много добре гони комарите, макар и да няма научно обяснение защо е така. Но пък и нищо няма да ви струва да опитате. Достатъчно е да напълните един плик с вода и да го завържете на клона, под който сте решили да разпънете палатката си, или на плажния си чадър и да видите какво ще се случи.