Къде ще разберете какво е Ейяфятлайокутл? Или да се научите свободно да произнасяте името на село Киркубаяарклюстур, за да различите Седисфьордюр от Сиедуркрукюр? Където китовете плуват във фиордите, гейзерите извират от земята, а дългите километри глетчери са врастнали в почвата?

Разбира се, в Исландия. Това е невероятна страна, където хората нямат фамилии, където почти няма престъпления, но има много расота, съсредоточена на много малка площ.

 

Скандинавските страни се отличават с високи цени. Но в същото време не си струва да резервирате луксозна ваканция в Исландия: това е сурова земя, където природата се доближава до вас. И за да разберем по-добре тази страна и нейните жители, нямаме нужда от петзвезден хотел. Но дори и там можете да отидете до ресторанти, да поплувате в джакузито, да пиете прясно сварено кафе сутрин и да ползвате пълен комфорт, в който се използват хората от града.

Северозападната част на Исландия (Westfjords) е може би най-дивата и по-малко обитаема част от острова. Селищата тук са малки, рядко се намират и има много малко туристи. Именно от такова място е идеално да започнете запознанството с тази страна - като че ли сте останали сами с природата.

Тук се намира крайбрежната ивица Rauðasandur, известно сред туристите като Прасковения плаж. Може да се нарече едно от най-забележителните места в северната част на Исландия. Брегът с невероятен цвят на праскова се простира на 10 километра. От двете му страни е заобиколен от планини със заснежени върхове. Плажът в края на април е почти необитаем, буквално се разхождате по морските миди, замръзнали в пясъка. Океанът изглежда невъобразим, цветът на водата контрастира с пясъка и небето. Онези, които искат да останат на такова място малко по-дълго - да медитират или да ходят на разходка - си струва да си вземат  топли дрехи.

Пътуване около полуостров в един ден няма да се получи. Факт е, че той се състои от много фиорди. Исландците се опитват да не изграждат мостове в защитените територии и да приспособяват своите магистрали към особеностите на ландшафта. Следователно, карайки северозападно от острова, пригответе се да карате километри по красивите заливи, а за да не бързате, по-добре е да организирате нощувка в някое от местните села.

Специалното богатство на Исландия е, разбира се, са ледниците. Към днешна дата 13 ледника покриват около 11% от острова. Най-големият ледник Vatnajökull се намира в югоизточната част. Площта му е 8,3 хиляди квадратни километра. Толкова е, че гигантът се вижда директно от магистралата.

Черните пясъци на Исландия често се наричат едно от най-необичайните места на земята. В продължение на много години, вулканичната дейност довела до факта, че лавата се вливала в океана, замръзвала, а след това се превръщала в пясък. Черният плаж изглежда неописуемо при всякакви метеорологични условия.

Най-популярен е пет-километровият плаж Рейнисфяра, разположен на юг, близо до град Вик. Базалтовите колони, стоящи в океана, се виждат от брега. Легендата разказва, че след някога това били тролове, които се превърнали в камък от слънчевата светлина.

Езерото Вити (в превод означава "ад") принадлежи към системата на вулкана Крабла и се намира близо до езерото Миватн. Водата в нея е с много красив цвят, дори без слънчева светлина Вити се откроява като светло петно сред безжизнените "космически" пейзажи. Твърди се, че температурата на тази вода достига 100 градуса. Туристът може само да провери това твърдение само  визуално, слизането е опасно.