70% от българите получават месечни възнаграждения под средните за страната 1 200 лв, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, но и похвали бизнеса и правителството, че през последните години заплатите у нас видимо нарастват.

„Миналата година успяхме да договорим 10% увеличение на заплатите в публичния сектор, увеличи се максималният осигурителен доход и таванът на пенсията стана 1 200 лв.“, припомни Димитров. Въпреки това България остава най-бедната страна в Европейския съюз.

Президентът на КНСБ настоя, че заплатите трябва да продължат да растат, тъй като и цените ще го правят. „Доходите трябва да растат поне с 10-15% на година, за да догоним европейците“, категоричен бе той. Димитров предложи да се намали облагаемият данък на доходите и призова за дебат по темата. Той напомни и че от 2007 г. синдикатите настояват цената на нощния труд да се увеличи до 1 лев на час.

Според него е абсурдно сегашното доплащането на час за нощен труд - 25 стотинки. Той даде за пример колективните договори, при които заплащането на нощния труд било по-високо. До момента обаче те покривали едва около 30% от работещите.