Неотдавна бе проведено проучване сред водачите на голям град. Въпроси бяха зададени както на собственици на луксозни автомобили, така и на такива с по-скромни машини. Бяха анкетирани общо 212 собственици, от които 134 мъже и 78 жени.

Въпросът бе следният:
Какво обичате да правите, докато шофирате?

Отговорите са доста шокиращи. Ето 7 навици на шофьорите, които могат да доведат до неприятности, глоби или още по-лошо - да се получи инцидент с тежки последствия.

7-мо място (16% от анкетираните)

Избърсване на таблото.

Не сме против чистотата в колите, но възникват няколко въпроса.
Как се постъпва с мръсните салфетки (да не ги изхвърлят просто през прозореца?) И как контролират движението, когато търкат панела от следите от миналогодишната кока-кола?

Като цяло, ако наистина искате да избършете панела и частиците прах и това не дава покой на душата ви, търсеща винаги перфекционизъм - то паркирайте някъде и избършете, а след това хвърлете салфетката в кошчето.

И още по-добре - отидете на автомивка.

 

6 място ( 21 % от анкетираните )

Поставяне на грим

Е, това е класика в жанра.
Има само един въпрос - къде ще отиде четката или червилото в случай на инцидент? Правилно, въздушната възглавница е предназначена да спаси животи, но ще вкара аксесоарите право в лицето.
 

5 място ( 27 % от анкетираните)

Хранене / пиене

Като цяло, със сигурност може да се спести време при ядене в колата.
Но хайде да си представим нещо подобно:

Капка горещо кафе, която пада върху снежнобялата ви риза. След това се разсейвате от пътя и без да се замисляте започвате да търкате, за да изкарате кафето от тъканта. Малко разсейване от пътя, закачане на края на пътя и преобръщане.

Болничната храна след това не е толкова вкусна, бъдете сигурни.

 

4 място ( 29 % от анкетираните )

Секс по време на движение

Ами то, първо е неудобно. Второ, не е хигиенично. И трето, в случай на злополука въздушната възглавница ще смаже главата на вашия партньор.

 

3 място ( 35 % от анкетираните )

Пушене

Също така е класика в жанра.
От цигарата може да падне тлееща пепел на интимното ви място. След минута започват да изгарят дънките и в реакцията да се загуби управлението. А след това може евентуално да се попадне и в болница.

 

2 място ( 36 % от анкетираните )

Спорове с пътниците

Изключително емоционален разговор в колата може да доведе до загуба на концентрация на пътя. Много инциденти се случват именно заради словесния конфликт, който избухва в колата. Ако чувствате, че емоциите са високи, най-добре е да забавите и спокойно да приключите разговора.

 1 място ( 72 % от анкетираните )

Използването на мобилен телефон (разговаряне,четене,писане)

През 2019 г. е изключително трудно да не се използва телефона при шофиране. Чатове, обаждания, навигатори и куп други полезни неща не ви позволяват да оставите мобилния си телефон и да шофирате. Два съвета.
Първо: когато използвате телефона в колата, ви препоръчваме да носите слушалки.
Второ, ако не очаквате спешно повикване или съобщение, поставете телефона си настрана за известно време и игнорирайте всички сигнали.