До 15 юли Зоналният съвет на БФС – Варна приема заявки за участие в Трета лига – Североизток. Това съобщи Пламен Хаджийски, главен секретар на футболната централа в морската столица. Досега голяма част от отборите, взели участие в миналогодишното първенство, са потвърдили участие и за сезон 2019/2020.

В групата ще е и изпадналият от Втора професионална лига Добруджа (Добрич). Очаква се в установения срок първенците на областните първенства от Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Търговище и Шумен да потвърдят участие или отказ. Засега желание за участие проявяват ФК Девня 2005 (Девня) и ФК Черноломец (Попово), но ръководствата на футболните клубове все още не са подали заявка за участие.

Тези футболни клубове разполагат с материална база, отговаряща на условията за участие в третото ниво на футбола в страната. Лошото за Шумен е отпадането от групата на Волов, който до последно се надяваше, че ще се спаси от изпадане. Загубата у дома в последния кръг от Локомотив (Русе) изхвърли тима от групата. Наредбата за първенствата и турнирите в системата на БФС е такава, че последният отбор изпада в по-долна група.

В случая Волов (Шумен) може да продължи да играе в шуменската областна футболна група в следващото първенство. Що се отнася до това може ли друг отбор от Шумен или региона да се включи в Североизточната Трета лига, становището за ЗС на БФС Варна е, че може, стига тимът да разполага с футболен терен и прилежащи съоръжения, отговарящи за третото ниво на футбола в страната. Новост през сезон 2019/2020 е въвеждането на електронна система.

Това беше успешно тествано през миналата година в софийската Трета лига. Вече няма да има протоколи на хартиен носител, а такива в електронен вид. Докладите на длъжностните лица, наказателните картони и всичко по футболната среща ще е в електронен вид – таблет, смартфон и т.н. Съставите ще бъдат въвеждани 50 минути преди началото на мача, като там ще бъдат отбелязвани картоните. Те пристигат служебно в дисциплинарната комисия.