Българският талант Мерт Дормуш направи стряскащо изказване относно състоянието на школите в родния футбол. Само преди дни 13-годишният халф се завърна от Милано, където изкара пробен период в италианския гранд Милан. Мерт гостува в предаването "От дузпа в тъч" по Sportal TV, където говори за разликите между школата на "росонерите" и тази на Литекс, към която принадлежи. Италианците са харесали младока на своите тренировъчни кампове, които организират у нас в последните години.

"В Милан всичко е на много по-високо ниво. Изкарах шест дни там - имах преводач, шофьор, специалист, който се грижеше за мен. Държат много на дисциплината - казаха ми да използвам телефона си само в свободното време и да съм концентриран преди всичко върху футбола. Тренировките в Милан нямат нищо общо с тези в Ловеч. Тренировката в Литекс протича със загрявка, която си я знаем наизуст, след което играем мачле. В Италия тренировката е съвсем различна. Докато в Ловеч имаме само един треньор, в Милан за моята възраст има един главен треньор и отделни треньори за различните аспекти от играта. Българският треньор почти не дава указания, докато италианските непрекъснато спират играта и обясняват кое как да се направи. Италианският треньор не млъква час и половина да наставлява", сподели Мерт.
 
 
"Храната в академията на Милан се готви специално за школата на Милан. Всичко е здравословно, като ти дават съвет кое и как трябва да ядеш. В Ловеч - пици и дюнери. Така е - до стадиона има грил и дюнери и почти всички след тренировка отиват там без да се крият. Някои си взимат дюнер, друг - кебапче и кола. От Ловеч следят какво се случва с мен, лично собственикът дойде преди заминаването ми за Италия - синът на Гриша Ганчев. Моето желание е да отида да играя в Милан", добави тийнейджърът в "От дузпа в тъч".
 
"Нивото в школите ни възможно най-ниското в Европа. Онзи ден един родител се записа за предстоящия камп на Милан в Панагюрище и сподели, че детето му тренира в Славия, където на 60 деца има само един треньор. Случвало се е италиански специалисти да ме питат: "Какъв е този действащ национал на България?! Той не става и за Серия "Ц" на Италия". Това е действителен случай, свързан с конкретен футболист", добави Ивайло Рачев, който представлява Милан за България.