“ На върха съм”.  Това съобщение изпрати Атанас Скатов от СПОТ устройството си  в 04.43 българско време в сряда сутринта.

След 15-часов преход той успя да стъпи на връх Канчендзьонга - третия по височина връх на планетата (8586м. )или по- скоро няколко метра под него. Кангчендзьонга е свещен за жителите на Сиким и съществува неофициално правило изкачващите го алпинисти да не стъпват на самия върхов купол.

 

 

 

Малко по- късно и от фирмата организатор потвърдиха , че според телефонно обаждане от базов лагер, всички алпинисти в експедицията, общо 23-ма плюс шерпите, са достигнали върха.

След покоряването на върха, алпинистите тръгнаха  към долните лагери. Целта е да слязат колкото се може по- ниско в зоната под 7000 метра.

 

 

Тази експедиция беше доста трудна за Скатов, тъй като той се разболя 3 пъти по време на изкачването. Въпреки това, Скатов не се отказа да атакува върха.

 

 

 

 

Връх Канчендзьонга е 7- мият изкачен от Скатов връх  по проекта му за изкачване на Хималайската корона от 14 осемхилядника на планетата. Първият връх, който успя да достигне алпиниста е връх  Еверест през 2014 г. и оттогава до сега е добавил в колекцията си върховете Манаслу (2015); Аннапурна ,Макалу (2016) ; Лхотце и Еверест  (2017) и Чо Ойо ( 2018), който достигна без употреба на кислород и шерп.

През 2017г. Атанас Скатов стана и първият българин успял за завърши проекта “ Севън съмитс” за изкачване на 7- те континентални върхове на планетата.

След кратка почивка и възстановяване, в средата на месец юни, следващата цел на алпиниста за този сезон ще бъдат върховете Гашербрум 1 и 2 в планинската верига Каракурум в Пакистан.

Интересно стечение на обстоятелствата е, че в деня на „атаката” излезе от печат и новата пета книга от поредицата “ Над 8000 метра” на Атанас Скатов “ Лхотце и Еверест на един дъх”.