Днес преди залез-слънце може да отпиете една глътка по повод 25 години от първата българска победа на световни футболни финали. На 26 юни 1994 година отборът на Димитър Пенев разби Гърция с 4:0 и сложи край на 32-годишното чакане. Точно толкова време трябваше да мине от първото ни участие на Световно първенство, докато се поздравим с успех. Редица силни български футболисти се проваляха в търсене на тази победа, за да дойде тя от краката на Пеневата чета.

Около самия мач с гърците се знае всичко – за мъжкия разговор между националите, за хорото, спряло автобуса на българите в Чикаго, за празненството на брега на езерото Мичиган, дадено от американците в наша чест, за банкета при Шефкет Чападжиев - Чап и изчезналите пликчета с долари, и др.
Трябва да се кажат и още няколко неща, които говорят за класата на Христо Стоичков и компания. Първо, за разлика от всички преди тях, националите от САЩ'94 се вдигнаха психически, след резила на старта, и щурмуваха заветната първа победа. Второ, Гърция фактически е домакин на срещата, играна пред около 50 000 представители на гръцката диаспора в града на Булс и Ал Капоне. И трето, мачът на "Солджър фийлд" е необичаен – нашите се стоварват на стадиона в 10 часа сутринта, а първият съдийски сигнал е от 11.30 часа местно време.

Ще се намерят такива, които ще кажат, че отново се живее само в миналото. Всяка държава малко или много уважава миналите си успехи, а САЩ'94 безпрекословно е върхът на българския футбол. Германците живееха ли в миналото, когато преди десетина години "Билд" пусна DVD колекция с всички дотогавашни финали на Бундестима на световни и европейски първенства. Или пък италианците, след като още по-скоро "Гадзета дело Спорт" издаде луксозен албум с най-емблематичните първи страници на вестника, отбелязващи най-големите спортни успехи на Италия през последните 100 години.

За финал на тази малка разходка в миналото да кажем нещо, което може би сте забравили или пък не знаете. И което, уви, още по-силно говори, че лятото на Мондиал'94 едва ли някога ще се повтори за България. Преди последните четири мача в САЩ, специализираното издание 94 Cup Daily, посветено на световния шампионат, калкулира отборна оценка на полуфиналистите, базирана на оценките по десетобалната система, получени от футболистите на мондиала. Сега звучи като утопия, но се оказва, че България е с по-добра обща оценка и от Бразилия, и от Италия. Какви времена, а?