Теодор Цветков от Русе преплува езерото в Лесопарка „Липник" и завърши цикъла от 30 езера в страната.

Плуването е част от кампания, започнала в края на май и е с благотворителна цел. Средствата ще бъдат за подпомагане на лечението на хора с онкологични заболявания, предава БНТ.

Нановското блато край Голяма Бресница беше началото на плувния маратон. Оттогава до днес всеки ден 24-годишният треньор по плуване, преодоляваше без проблеми водните пространства. Казва, че най-голямото му изпитание е било Мандренското езеро в Бургас.

Теодор Цветков: Защото го преплувах за 5 ч и 30-40 мин., имаше силно течение, там беше най-трудно, но всяко езеро беше опасно.

На езерото в Лесопарка дойдоха много русенци да подкрепят каузата на Теодор.

Анифе Акиф: Искам да помогна на един болен човек. По-добре държавата да помага, но в такъв случай - приветствам ги, като няма.

Теодор Цветков: Жени се разболяват, също така и мъжете не са застраховани, защото 1% от мъжете се разболяват от рак на гърдата и много други болести.

Идеята за преплуването на българските езера е и на брат му Валентин, който го подкрепя във всяка негова инициатива.

Валентин Цветков: Можем да се опитваме да бъдем по-добри всеки ден. Така че, един човек да заразим, това е победа за нас, защото той може някой друг да зарази.

Езерото в Лесопарка край Русе, което е с дължина около километър и половина", Теодор Цветков преодоля с лекота, а събраните средства от цялата кампания, тепърва ще се пресмятат.