Интерактивна Пътуваща Изложба  DANUrB – Дунавски Градски Бранд беше открита днес в Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

Сред гостите на събитието бяха партньори по проекта -  Университет по архитектура Йон Минку, Букурещ, Национален изследователски институт за развитие на туризма -  Букурещ, в рамките на който става факт изложбата,  ректорът на Русенски университет „Ангел Кънчев“ проф. Христо Белоев,  представители от Oбластна администрация, Българо-Румънска търговско промишлена палата и  заинтересовани страни, свързани с развитието на туризма и популяризирането на Дунавските градове като предпочитани дестинации.

Изключително любопитна изложбата беше за децата, които участват Архитектурна работилница, която се провежда в момента в РБ „Любен Каравелов“.  Идеята за събитието е да бъде организирано съвместно от партньорите от побратимените градове от двете страни на реката, с което да се представи успешното взаимодействие и постигнатите резултати от обединените усилия.

Изложбата е продукт и част от пилотните дейности, реализирани по проект DANUrB. Експозицията поставя акцент върху множество различни теми, породени от взаимодействието между населени места по поречието на реката при изпълнението на проекта

Целта е посредством показването на детайли да се надхвърлят националните граници, като по този начин посетителите придобият усещането за транснационална принадлежност.

По този начин изложбата ще постави под въпрос типичните различия между изток и запад, горна и долна част от течението р. Дунав, селски и градски райони, материално и нематериално културно наследство, и др. Изложбата предизвиква въображението на посетителите, размива географските граници и очертава нови хоризонти, които целят да предизвикат емоционални усещания във всеки посетител.

Изложбата се фокусира върху две основни области: хората и реката и връзките между тях, включително взаимоотношения, дейности, разкази, история, познати и невидими пейзажи.

За всичко това ще допринесат и интерактивните елементи, основани на аудио-визуални и други материали, създадени в проекта DANUrB : фотографии, които посетителите могат да променят, карти, където могат да допринесат със свое собствено ноу-хау, да се локализират, да гласуват, технологична и аналогова интерактивност, увлекателни Гео-игри, където могат да се включат в аналогови места, но в същото време и във виртуална реалност.

Русе е последният град в България, където ще гостува експозицията, като тя ще остане в Малката Виена за период от 10 дни, след което, на 01 Юли, изложбата ще бъде транспортирана до Букурещ, Румъния, където ще бъде съхранявана. Идентични изложбени материали ще се представят успоредно и в страните по поречието от среден и горен Дунав.

Пред публиката беше представена  разработена стратегия „ Мостове на идентичност“, по проекта DANUrB. Тя не обяснява какво да се направи- а дава идеи как да се извършват сходни дейности, които други вече са установили като практики , за да се подкрепяме взаимно. Целта и е да активизира културните и социални възможности за по-силна и по-привлекателна идентичност на Дунавските страни.  Отличителна черта на Стратегията е нейният подход на създаване „ от долу – на горе“, при който основен фактор са:

 Активно участващи заинтересовани страни ( Общински власти, частни организации, граждани, институции и предприемачи), като крайни бенефициенти, с техните предложения и оценка на наследството- добре познато и друго, с потенциал да бъде пре открито.

Припомняме, че в събота, 22 юни от 11 часа АРЧР организира за най-малките Работилница с Конкурс за най-добра детска творба (рисунка, модел от пластелин, др.) на тема „Дунав по-красиво място утре“ и Литературна творба на тема „Дунав - моето днес и моето утре“ - предизвикателство за по-големите - есе или стихотворение, което може да бъде придружено с картина. Най-добрите творби ще бъдат преведени на английски език и ще обогатят Пътуващата изложба.

Наградата за всички усърдни и талантливи творци: Разходка с кораб „ Русчук“ (присъствието  на родител е задължително)