Инициативата беше открита от кмета на Община Русе в присъствието на министъра на туризма Николина Ангелкова.

В приветствието си към присъстващите министър Ангелкова посочи, че именно на такива изложения може да покаже потенциала на страната като целогодишна туристическа дестинация.

„Туризмът заема изключително важно и стратегическо място в нашата работа и имам подкрепата както на премиера, така и на всички колеги, защото това е хоризонтален сектор, зависещ от усилията на бранша, на местната власт и на правителството, за да можем заедно да постигаме по-добри резултати!

Русе не прави изключение от това правило! В областта за миналата година са реализирани над 184 000 нощувки, което е почти с 28% повече в сравнение с 2107 г., а приходите от това бележат 22% ръст. За първите три месеца на настоящата година тенденцията също е положителна.“ добави още тя.

В тазгодишното издание на изложението са се включат 27 общини, които ще представят свои щандове – на музеи, туристически агенции, хотели, винарски къщи, занаятчийски ателиета и организации, свързани с туристическия бранш. Първите атракции започнаха още днес от 10:00 часа, а в продължение на няколко часа Иван Звездев ще прави кулинарни демонстрации.

На събитието присъстваха още кметът на Община Силистра д-р Юлиан Найденов, както и заместник-кметовете на Община Русе Даниела Шилкова, Наталия Кръстева и д-р Страхил Карапчански.

По-късно през деня заместник областният управител Свилен Иванов участва в кръгла маса относно предстоящото актуализиране на Дунавската стратегия.

Дискусиите бяха структурирани в два панела, като по време на първия фокусът беше поставен върху възможностите за развитие на културата и туризма в Дунавския регион и съответно неговото още по-ясно утвърждаване в международен план.

Във втората част беше разискван интегрирания подход за развитие на дестинацията, както създаването на общ туристически бранд.

Като ключов момент беше посочена необходимостта от подобряване на връзката между различните сектори и развитието на по-разнообразен тип туризъм като здравен и еко.