Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен организира детски празник „3D Европа“ в понеделник, 10 юни.
Инициативата е част от Работната програма за 2019 г. на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз. Целта на събитието е стимулиране на любознателността на децата и младежите от област Разград към богатото и разнообразно културно-историческо и архитектурно наследство и културно многообразие в ЕС.

Детският празник ще се проведе на площада пред Общинския културен център в Разград (Новия театър) от 15,00 ч. в понеделник. В него ще участват отбори от по трима петокласници от 16 училища от седемте общини в Разградска област. Всеки от тимовете ще сглоби различен 3D пъзел на известна сграда – паметник на европейското културно-историческо наследство на 10 държави-членки на ЕС. Пъзелите ще бъдат разпределени чрез жребий, учителите-ръководители на отборите ще имат право да помагат на петокласниците.

Празникът няма състезателен характер. Времето за сглобяване на пъзелите ще е 2 часа.

В този период участници и зрители ще научат интересни факти относно историята на сградите, които петокласниците сглобяват, ще има и музикална програма от възпитаници на Детска Музикална школа „Илия Бърнев“ към НЧ“Развитие 1869“-Разград и Класа по поп пеене към ЦПЛР Център за работа с деца-Разград.

Детският празник „3D Европа“ ще завърши с обща снимка на участниците и сглобените от тях 3D пъзели, които ще бъдат подредени на карта на ЕС от винил с размери 3 на 4 метра.

Всички участници ще получат грамоти и подаръци от Областния управител Гюнай Хюсмен.

Областният управител благодари на Регионалното управление на образованието и на Община Разград за съдействието в предварителната организация на събитието.