Днес, 24 юни, на пресконференция в Община Разград бе представен предстоящият IX Капански събор, който ще се проведе на 29 юни /събота/ в местността „Пчелина“. Целта на събитието, което се провежда под патронажа на кмета д-р Валентин Василев, е да съхранява и популяризира красотата и богатството на капанския фолклор и традиции, като осигурява сцена за изява на самодейните фолклорни колективи от Лудогорието. Събитието бе представено от директор Дирекция „Култура, спорт, туризъм“ Виолета Антонова, заедно с Даниела Неделчева-ст. експерт РЕКИЦ-Читалища и Светослав Митев-директор на Капански ансамбъл Разград.

Тази година събитието се очертава като най-мащабното досега – има рекорден брой заявени участници – над 800. Това го превръща в търсено и желано събитие, като е най-значим форум за представяне на българския фолклор за област Разград, обясни Даниела Неделчева. Тя допълни, че ще участват тази година 55 художествени колектива и 20 индивидуални изпълнители от 30 населени места. Очакват се 20 детски и младежки формации. За сравнение миналата година колективите са били 35, а общият брой участници- 630.

Директорът на Капански ансамбъл – Разград Светослав Митев обяви, че ще участват в тазгодишното издание с най-доброто от капанския фолклор и с участието на ДТА „Лудогорче“ и Средношколска танцова формация „Лудогорска младост“.

Участват всички населени места с капанско население – Гецово с 5 колектива, Осенец – 3 колектива, Дряновец – 2, Топчии – 3, Цар Кялоян – 2. НЧ „Напредък 1901“ ще участват с 5 колектива, от Разград още участници ще има от ДТШ „Хорце“, Центъра за работа с деца. Редовни участници са и група към Комплекса за социални услуги за пълнолетни лица с увреждания с. Просторно, обясни ст. експерт РЕКИЦ г-жа Неделчева.

Дебют на художествени колективи през 2019 – от Липник, Ушинци, Осенец и Прелез.

Гост-изпълнител за заключителния концерт тази година ще бъде певицата Райна.

Виолета Антонова съобщи, че през целия ден ще има занаятчийски щандове с изделия от дърво, тениски с фолклорни мотиви. Голяма атракция ще е производителят на хвърчила. За малките участници ще има детска работилница за приложни изкуства, където експерти от читалищата ще ги обучават да плетат, рисуват, да бродират, под ръководството на майстори занаятчии.

Предвидени са атракциони за забавление на деца и родители – батути, търговски щандове с разхладителни напитки за деца, две машини за понички, две колички с царевица, 2 скари.

И тази година Община Разград осигурява безплатен транспорт до Пчелина и обратно. Ето и разписанието:
Тръгване от Автогара – Разград Връщане от обръщалото „Колибите“:
9.00 ч. 9.30 ч.
11.30 ч. 12.00 ч.
17.00 ч. 17.30 ч.
20.00 ч. 20.30 ч.