Защо местните власти не могат да се справят с проблема за поредна година?

Нашествие на комари в Русе. Поредна жертва на насекомите станал мъж, който карал колело в градския парк. Когато спрял до чешма, бил жестоко нахапан от стотици комари. „Докато си пълня вода, цялото ми лице беше покрито с комари”, разказа Георги Илиев.

Дори в центъра на града разходките надвечер са сериозно изпитание за малки и големи. „Има много комари, според мен, в града. Направо ни изядоха, особено малкия. Мажа го с най-различни кремове обаче не забелязвам да има ефект нито при мен, нито при него”, разказва потърпевша.

От общината в Русе твърдят, че не са спирали с пръскането срещу комарите. Честите дъждове обаче измивали препарата.

„Всички виждат, че обработки се правят, но интензивните валежи възпрепятстват това обстоятелство, когато се напръска с препарата да преминат 24 часа, в които този препарат да проникне в зелените зони и да свърши своята работа ефективно”, каза заместник-кметът на Русе Наталия Кръстева.

Хората обаче не вярват в ефективността на препаратите. Обработката на блатистите местности около Дунав е най-сериозният проблем, тъй като там се размножават насекомите. Ефективност от пръскането има, когато то става едновременно и от българска и от румънска страна.

„При всички положения това ще е по-ефективно. Преди няколко години по линията на асоциацията на дунавските общини, доколкото помните това беше извършено. Към днешна дата обаче не стоят така нещата”, допълва Наталия Кръстева.

Решението за съвместни действия обаче не можело да се вземе от общините, а на ниво държави. Докато всички се опитват да се преборят със зачервяванията от комари, които много често преминават в алергични реакции и тежки възпаления, русенец е намерил лек срещу ухапванията на кръвопиещите насекоми - „Набирам пресен здравец и се натривам с него.”