Кметство село Черник, община Дулово и читалище „Просвета-1944” бяха домaкини на културна среща на 15 юни 2019 година, която събра групи по Семах (алиански ритуален танц) от страната и чужбина.

Фолклорната група към клуб „Алиана”- Бисерци беше сред участниците водена от кмета на селото Юнзюле Шакирова. Гости на събитието бяха Културно сдружение от Репулика Турция “Тюркмен алеви бекташи”, които миналата година домакинстваха голям международен пролетен фестивал, на която участваха групите от Черник и Бисерци. В турската делегация бяха включени депутати от различни партии, експерти от министерството на културата и туризма, които са и партньори на сдружението, университетски преподаватели и др. Между сдружението и фолклорните алиански групи от България има изградено културно сътрудничество, което се поддържа и реализира чрез различни културни събития, които излъчват послания чрез танца и песента и се обединяват около идеята-съхранение на самобитността в непрекъснато модернизиращия се съвременен свят.

Семах представлява ритуален танц, който се изпълнява от мъже и жени с мистични и естетически движения на тялото в ритмична хармония и последователност. Танцът се изпълнява под съпровод на музикален инструмент, наречен – саз. Танцът е вид поздрав към слънцето, новото начало, пробуждането и е част от празника „Невруз”, който се чества на 6 май. През 2006 година ЮНЕСКО включва празника в представителния списък на нематериалистичното културно наследство на човечеството, а година по-късно Общото събрание на ООН с резолюция го утвърждава като международен празник.
Последователно на сцената се качиха групите по Семах, както на гостите така и на домакините. Танц пред гостите изнесе детска фолклорна група от село Черник, които обраха овациите от залата. Програмата продължи с изпълнение на индивидуални песни, наречени „нефес”, възпяващи пророци на алианите.

Алианите са затворена религиозна общност, чиито предци са били разпръснати по земите на днешна България, Турция, Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина и страните от Близкия изток. Днес в България живеят около 50 000 хиляди души, самоопределящи се като алиани и живеят в районите на Лудогорието и Източните Родопи.

Сред гостите на събитието се открои и областният управител на Разград Гюнай Хюсмен.

Автор: Д-р Надие Карагьозова-Нади