Много приветствам идеята партийните субсидии да станат 1 лв. Ние научихме в последните години, че да останеш богат, не трябва да влизаш в политиката. Ние имаме приятели навсякъде, но не мога да кажа, че едва ли не сме се оженили за някого.

Това заяви в "Беновска пита" по Канал 3 Атанас Бобоков, главен изпълнителен директор и председател на СД на "Монбат" и съсобственик на "Приста ойл".

За тайните на успеха му в бизнеса с акумулатори ("Монбат") и масла ("Приста ойл"), заедно с брат му Пламен, той каза, че не са ползвали митичните "червени куфарчета" за партийци. "Никакво куфарче нямаше, за съжаление, тези с куферчетата май никой не стигна до голям бизнес. А и списък с куфарчетата май не е излизал никога.

Ние, да кажем, сме от един род Бобокови, не е голям род. Имаме и член на ЦК на БКП, но не ни е пряк роднина - родителите ми са безпартийни, дядо ми, баба ми, целият ни клон от рода. 

Завършил съм английска гимназия в Русе и то с 5,93, някакъв такъв висок резултат. В крайна сметка имаше от целия ми випуск от Русе кандидатствахме само двама души в МИО (Международни икономически отношения), тогава имаше квотен принцип, най-много кандидатстваха от София. Ако нямаше квотен принцип за провинцията, всички там щяха да са от София", каза Атанас Бобоков.

"Донякъде беше и случайност, и късмет - бих искал да кажа, че бизнесът си иска и късмет. Когато започнахме да произвеждаме масла и тъкмо станахме фирма с възможности, "Плама" фалира. Не сме ние. Първоначалната ни инвестиция бяха около сегашните 100 000 лева, нищо особено, но се иска да имаш инженери химици, да имаш идеята какво правиш и къде ще го продаваш. "Плама" фалира в момента, в окйто ние вече можехме много. Това помогна на фирмата наистина да стане голяма и да гледа вече на външни пазари", припомни началото Атанас Бобоков.

"Да имаш брат е наистина предимство, ако и двамата се разбирате и допълвате, това е едното от условията да успееш в бизнеса. Това с ябълката няма да го повтаряме - за ябълката на Рокфелер, която като я лъснем, вместо за 30 стотинки я продаваме за 50!", заяви с усмивка бизнесменът, който подари на водещата Илиана Беновска шедьовъра на Джоузеф Хелър "Параграф 22".