В края на сезон 2018/2019 избухна огромен скандал в българския футбол. Няколко дни преди срещата от последния шампионатен кръг между Лудогорец и Черно море ръководството на моряците отстрани шестима свои футболисти. Изтъкнатата причина бе, че играчите не са издържали детектор на лъжата за срещата Черно море - ЦСКА-София (1:3).

Самите футболисти се подлагат на втори полиграф и този път го издържат, а резултатите от него бяха публикувани в Sportal.bg. Фирмата, която извършва втория полиграф, е Детект БГ. Той е направен от човек на име Виталий, а резултатите са прегледани и одобрени от собственика  Виктор Дончев.

Последва затишие около скандала, за да се стигне до петък, когато разследване на Нова ТВ разкрива притеснителни подробности за въпросната фирма. Оказа се, че срещу нея има доста сигнали за злоупотреба, а въпросният Виктор Дончев се подвизава и като… маг. Отделно подставено лице успява да се сдобие с фалшиво алиби за 250 лева. Под документа отново фигурира въпросният Виктор Дончев.

Ето какво пише в сайта на Нова ТВ за разследването, което е направено и с помощта на скрита камера:

“Може ли детектор на лъжата да се използва за създаване на фалшиво алиби? Скрита камера разкри как собственик на полиграф дава отговори по желание на клиенти. Така невярна съпруга се сдобива с документ, че е издържала теста. Това се случва само срещу договорка и 250 лева.

Мъжът, който злоупотребява с детектора на лъжата, се представя също за детектив, ирисолог, дори маг. Според експерти той е класически измамник, който си играе с човешки съдби.

“От 2016 година, от когато съществува бизнесът му, се е случвало много клиенти или изследвани лица да се оплакват от това, че е фалшифицирал резултати срещу заплащане”, каза Ваня Колева от Център за психофизиологични изследвания.

"В същото време предлага услуги и като маг, който разваля магии”, коментира Марин Маринов - председател на Сдружението на частните детективи.

Сигнали за това, че измамник прави фалшив детектор на лъжата и други несъобразени със закона детективски дейности получихме и ние. А скритата камера е от кабинета на Виктор Дончев, собственик на фирма за полиграфски услуги.

“В случая той беше посочил на нашия адрес, че се помещава негов офис”, каза още Ваня Колева.

“Специално за това лице имаме вече няколко пъти сигнали”, казва Марин Маринов.

Решаваме да проверим дали сигналите срещу Виктор Дончев са основателни. Търсим полиграфиста и се разбираме да се явим на детектор на лъжата.

И отиваме. Историята е скалъпена. Жена иска да докаже на приятеля си, от който има дете, че не му изневерява. В кабинета на Дончев не откриваме него, а друг мъж. Представя се с името Виталий. Казва също, че е психолог.

По-голяма част от нещата, които трябва да се случат,  не се случват по време на нашето полиграфско изследване.

Екипът на NOVA изпрати запитване до руската Агенция, в която Виктор Дончев твърди, че е завършил курса си за полиграф. Отговор дали е така все още нямаме, но имаме уверението на руски експерти в МВР, че въпросната агенция няма добро име в Русия и отзивите за нея са лоши”, пише на сайта на телевизията.