В Англия осъденият отива в затвора директно от съдебната зала, у вас се прибира вкъщи и чака да го повикат

Английският съдия Алан Лардж е на едноседмичен обмен в Бургаския окръжен съд, той е сред високоуважаваните магистрати по тежки криминални дела


При вас има дискусия между страните и съдията, в Англия този контакт е отдалечен, официален

Английският съдия Алан Лардж е на едноседмичен обмен в Бургаския окръжен съд. Той присъства със своите колеги на няколко съдебни процеса и бе любезен да сподели ексклузивно  пред Флагман.бг и впечатления от бургаската Съдебна палата, начина по който се провеждат делата у нас и разликите между английския и българския съд. Алан Лардж е високо уважаван магистрат на Острова, с дългогодишен опит в различни сфери на правото, работата му е насочена към тежкокриминални процеси, той е действащ съдия в Crown Court*.

- Г-н Лардж, разкажете повече за първите ви впечатления относно българските съдилища и съдебни процеси, на които сте станали свидетели през времето, в което сте у нас?

-Съдилищата са по-неофициални и има много по-близък контакт между всичките страни и съдията, особено контактът между адвокат и съдия е много по-специфичен и близък в България, в сравнение с Англия.

- Какви са основните разлики между българските съдилища и тези в Англия?

- В криминалните случаи разликата е огромна, защото тук в България има дискусия между адвокат, ищец и защита относно присъдата, докато в Англия е много по-далечен и официален такъв вид контакт. Друга драстична разлика е начинът, по който се процедира, след като обвиняемият получи присъда и бъде осъден. В България, осъденият се прибира у дома и чака да го повикат, за да влезе в затвора, в Англия той директно влиза в затвора, след като излезе от съдебната зала. Друг интересен факт за английските съдилища е начинът, по който обвиняемия заема своето място по време на съдебния процес. Има някои случаи, в които обвиняемият бива заключен в стая под полицейско наблюдение, изградена от стъклена стена, която позволява на съдията и адвокатите да комуникират с него. Причината поради която обвиняемият бива заключен в такава стая е с цел да се осигури безопасността за всички в съдебната зала.”

- Как могат българските съдилища и съдебните процеси да се подобрят за в бъдеще?

-Струва ми се, че в България повечето съдебните процеси протичат доста бързо, адвокатите са експерти в работата си, а съдиите са професионалисти. Тук съм от 4 дни и престоят ми в Бургас е твърде кратък, за да споделя повече за съдебните процеси в България и как те могат да се подобрят, но смятам, че две години ще бъдат достатъчни да намеря решения, които биха подобрили начина, по който се провеждат процесите в българските съдилища.

*Crown Court - Английски тип съдилище, което е с жури и се занимава с по-сериозни криминални случаи като убийства и по-големи грабежи.


В категории: Темида