Убиецът на наркострашилището Костов поиска да излезе предсрочно на свобода


Димитър Димитров Бабата е зад решетките от август м.г.

Убиецът на Иван Попов – Димитър Димитров Бабата, поиска да излезе предсрочно от затвора една година и 9 месеца преди изтичането на присъдата си. Бургаският окръжен съд току-що отхвърли молбата му и го остави зад решетките.

37-годишният Димитър Димитров, известен в ъндърграунда с прозвището си „Бабата”, се озова зад решетките в края на август м.г. Тогава влезе в сила окончателната присъда на ВКС по делото за убийството на наркобоса Костов. Преди това от ноември 2015 г. Димитров бе под домашен арест, а основният мотив за по-леката му мярка бе лечението, което той трябваше да преминава. Бабата е с присаден бъбрек и редовно трябва да се полага на медицински манипулации.

Прокурор Мануел Манев от Окръжна прокуратаура Бургас се противопостави на искането Димитров да бъде освободен. Според него, макар и формално да е изпълнено искането той да е излежал половината си присъда, то не са на лице други обстоятелства, които да доведат до неговото предсрочно освобождаване. Той не е участвал в групови прояви на затвора и има само един изработен ден.

Началникът на затвора Бранимир Мангъров обаче изтъкна, че Димитров е подобрил оценката си на риска от 36 на 20 точки, нямал е наложени наказания и дори по време на престоя си в затвора е получил награда. Самият Димитров пък твърдеше, че ще работи като барман и искал да излезе на свобода, за да създаде семейство. 

След кратък размисъл съдия Георги Грънчев отхвърли искането му. Той отчете, че още е твърде рано убиецът на наркострашилището Костов да поиска предсрочно освобождаване. 

Припомняме, че Димитър Димитров Бабата разстреля наркобоса Иван Попов, по прякор Костов, през ноември 2015 г. Поводът стана жестокият побой, който Костов нанесъл на Бабата няколко дни по-рано. Ъндърграунд страшилището обявил Димитров за „шанаджия” и му казал, че трябва да се отчита при всяка продажба на наркотици. Той го нападнал с гумен чук и налагал в присадения бъбрек. Това бе основната причина присъдата на Димитров да бъде едва 4 години.

Съдът възприе, че след този побой той е изпитвал страх за живота си и заради това е ходил въоръжен – за да се пази от Костов.
 


В категории: Темида