Тежките санкции за палатка на плажа остават, ветото на президента пада

Депутатите от регионалната комисия бяха 13 на 6 срещу Румен Радев


Регионалната комисия в парламента подкрепи промените в ЗУЧК на трето четене, предстои окончателно гласуване в пленарна зала

Регионалната комисия на парламента гласува категорично срещу ветото на президента върху промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Припомняме, че в мотивите си държавният глава заявява, че не се противопоставя на въвеждането на правила. Според президента обаче режимът за „диво къмпингуване” става по-рестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред.

В становището на Румен Радев се посочва още, че с промените в закона се въвеждат и строги санкции за тяхното нарушаване.

„При липсата на яснота за капацитета на местата, разрешени за разполагане на палатки, кемпери или каравани, не може категорично да се твърди, че е намерена най-щадящата мярка за постигане на желания резултат - опазването и възпроизводството на околната среда. Налага се извод за несъразмерност между строгите санкции към гражданите и липсата на строгост към дължимата грижа от страна на държавата”, смята още държавният глава.

С измененията по-ясно се регламентира налагането  на глоби дори на почиващите с палатка на плажа.

Президентът обаче не е сигурен, че законните къмпинги могат да поберат всички.

„Ако всички притежатели на каравани, кемпери, любители на палатки и др., отидат в съществуващите категоризирани къмпинги по Крайбрежието, защото искат да летуват по този начин на българското море, ще има ли място за всички тях? Правени ли са проучвания и разчети за капацитета на категоризираните къмпинги? Без отговори на тези въпроси не може да се приеме, че новият рестриктивен режим е пропорционална мярка”, смята президентът.

Днес в регионалната комисия той бе представляван от правния си съветник Емилия Друмева – бивш конституционен съдия.

Тя смята, че не е редно в случая нови правила да се въвеждат с наредба, както предвиждат промените в закона.

От президентството бяха на едно мнение с представители на природозащитни организации, които днес също се включиха в дебата. Те подкрепиха ветото.

Александър Ненков от ГЕРБ отговори, че мотивите на президента са по-скоро политически, на което Емилия Друмева отвърна, че не е така, а става дума за „азбуката на нормотворчеството”.

Припомняме, че и омбудсманът Мая Манолова смята, че има нарушение на Конституцията, заради което смята да сезира Конституционния съд.

Дора Янкова от БСП днес подкрепи ветото на президента, като поиска текстовете на закона да бъдат коригирани адекватно.

Това обаче не бе одобрено от регионалната комисия.

Ветото бе преодоляно с 13 „за” срещу 6 „против” законопроекта.

На практика БСП остана сама срещу останалите парламентарни сили.

Окончателното гласуване ще е в пленарна зала. За да падне ветото, там ще са нужни 121 гласа, което обаче, както изглежда, няма да е проблем.


В категории: Политика