Средец с мащабен проект за 5 млн.лева за "Деултум"

Кметът Иван Жабов представи детайли по мащабния проект, който трябва да се реализира съвсем скоро


На днешната общинска сесия бе дадена зелена светлина на администрацията да кандидатства пред финансиращия орган Оперативна програма „Региони в растеж“

Мащабен проект с прогнозна стойност около 5 млн.лева за реставрация, консервация и изграждането на туристическа инфраструктура в „Деултум“ подготвя Община Средец.

На днешната общинска сесия бе дадена зелена светлина на администрацията да кандидатства пред финансиращия орган Оперативна програма „Региони в растеж“.

Идеята е Националният археологически резерват в село Дебелт да се превърне в една от основните туристически дестинации в региона. Това е вторият етап от развитието на „Деултум“, след като преди четири години бе изградена музейната сбирка.

Пред Флагман.бг кметът Иван Жабов уточни, че плановете им са освен да продължат разкопките и реставрацията да изградят и ограда около целия комплекс, паркинг, места за отдих, пикник, санитарни възли и друга туристическа инфраструктура, която да предостави всички удобства за посетителите.

До този момент се отчиташе сравнително ниска посещаемост – 5-6 хил.човека на година, но според кмета Иван Жабов бройката е доста по-голяма, защото се засичат само хората влезли през официалния вход, а не и такива, които разглеждат комплекса без да влизат през портала.

Съветниците единодушно подкрепиха кмета и реалната работа по идейния проект вече започна.

На днешното заседание се подкрепи и друг важен за общината проект – за осигуряване на лични асистенти за самотни лица над 65 години, както и въвеждането на услугата Домашен социален патронаж, която ще е напълно безплатна.

 


В категории: Средец