Собственикът на RN TV Канал 0 Георги Стоянов: Очаквам да се случи най-страшното с телевизията - срещу нас има поръчка



Телевизията съществува от 26 години и в зората на демокрацията имаше водеща роля заедно със СКАТ тв

В момента в района на офисите на бургаската кабелна телевизия RN TV Канал 0 ври от автомобили на полицията, жандармерията и цивилни ченгета. Акцията на ГДБОП тече и целият първи надпартерен етаж, където се помещават офисите на медията в една от най-модерните сгради срещу Пантеона, е окупиран. Флагман.бг се свърза със служител, който се намира вътре. Той каза, че преди 30 минути от ГДБОП са започнали опис на техниката. "Най-страшното, което очакваме да се случи до края на деня, е да бъде изнесено оборудването, с което излъчваме, и да бъдем запечатани", каза колегата ни, който настоява за анонимност. В района са и колеги от всички национални и местни медии, които очакват развоя на събитията. Флагман.бг потърси за ексклузивен коментар собственика на кабелния оператор Георги Стоянов, който в момента пътува за спешна среща в столицата с колеги от Сдружението на кабелните оператори. Напрежението пред модерния билдинг на телевизията расте.

Извънредно! ГДБОП атакува бургаската ТВ Канал 0, колегите са в шок

- Г-н Стоянов, защо точно срещу малките кабелни оператори тръгнаха проверки и какво искат от Вас от ГДБОП?

- Не мога да коментирам акцията на полицията, понеже не съм запознат. Предполагам, че това, за което предупредихме преди седмица, е в ход. За да си отговорите на въпроса какво и защо се случва, трябва да проследите пътя на парите. Въпросите са два – кой има финансов интерес малките кабелни оператори в цялата страна да спрат да съществуват. И вторият въпрос е къде биха се прелели абонатите на кабелните телевизии и къде биха отишли да плащат месечни такси. В момента, в който си отговорите на този въпрос и проследите пътя на парите, ще разберете откъде идва атаката.

- Какво означава – проверката е срещу медийното пиратство, в какво точно се съмняват?

- Ние не сме пирати. В регистъра на Съвета за електронни медии на всеки 6 месеца кабелните оператори са длъжни да обявяват броя на програмите, които излъчват с техен списък. Освен това сме длъжни да обявяваме броя на нашите абонати в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

За съжаление изкривяването на пазара идва от това, че телевизионните оператори – телевизииите в България, които продават своите продукти на кабелни, сателитни или IPtv оператори, не обявяват публично своите цени. От там идва едно огромно изкривяване на пазара. Това, което се мъчи нашата асоциация да направи, е да се предприемат законодателни промени и да се задължат телевизионните оператори да обявят публично цените, на които продават своите програми.

Акцията най-вероятно е по жалби на Тера Про, която е регистрирана от Велизар Соколов – Заки, той е неин изпълнителен директор. В тази организация членски внос плащат Виваком, А1, Булсатком. Това са преките конкуренти на кабелните оператори. Защо Велизар Соколов – Заки през Тера Про пуска жалби срещу нас, нека всеки сам си отговори.

- Имате ли информация други Ваши колеги в момента да ги проверяват по същия начин, независимо в коя част на страната?

- Току-що ми съобщиха, че в Западна България също в няколко градове има подобна акция като тази в Бургас.

- Какво е чувството при този меко казано опит за натиск върху Вас?

- Фирмата, чрез която предоставям кабелни услуги в Бургас, работи от 26 години. RN TV Канал 0 съществува през всичките тези години и е оцеляла в различни критични моменти. Ако сега държавата вземе страна в спора между Тера Про – големите оператори, и малките такива, няма фирма или институция, която да може да се пребори с държавата. Да твърдим, че сме абсолютно изрядни навсякъде, няма да бъде коректно – със сигурност и ние сме допуснали волно или неволно някакви нарушения, но офисите ни са по главните улици от 26 години и е много грозно да бъдем преследвани от закона по такъв начин.

- Имало ли е друг път подобни проверки през 26-те години? Това са акции, които омерзяват човек, карат го да се чувства притиснат, притеснен.

- Толкова масирана проверка никога не е имало. Перманентно имаме проверки от Министерството на културата, от КРС, от НАП. Допускали сме нарушения, били сме санкционирани, но винаги сме продължавали да работим. Притеснен съм какво би станало след такъв тип масирана акция, понеже всичко предполага, че има намеса на големи финансови интереси.

- Окрупняването на пазара ли е целта на всичко това?

- Факт е, че в края на тази година един от големите телекоми е обявил, че ще се продава. В телекомуникациите цената за един опертор зависи от броя на абонатите,  с които той разполага.

- В кои градове се предлагат продуктите на RN TV Канал 0?

- В Бургас, Айтос и кварталите, които са около Бургас.