Скандал! Стоматолозите отхвърлиха новите правила за работата си: Рестриктивни са!

Зъболекарите без допълнителна специалност щяха да бъдат силно ограничени в работата си


Притесненията бяха, че стотици хиляди българи може да останат без достъп до зъболечение


Извънредният конгрес на стоматолозите отхвърли същинската част на предлаганите нови правила за упражняване на професията, а масово делегатите ги определиха като рестриктивни, научи Флагман.бг. В петък и събота течеше събитието, на което зъболекарите решаваха дали да разделят дейностите за различните видове лечение и да изпращат пациентите при съответния специалист.

Само във Флагман! Брутална секира за хиляди стоматолози и пациенти – нови правила орязват 80% от дейностите и надуват цените

Притесненията на стоматолозите бяха, че стотици хиляди българи може да останат без достъп до зъболечение. Общопрактикуващите зъболекари пък нямаше да могат да извършват 80% от дейностите, с които в момента изкарват прехраната си.  Причината беше идея за разделение на дейностите, които могат да се извършват от лекари по дентална медицина без специалност и такива със специалност. 

Зъболекарите без допълнителна специалност щяха да бъдат силно ограничени в работата си. В същото време, придобилите специалност са малцина, защото достъпът до специализации е труден. Отпусканите годишно места са малко.

Според ръководството на Зъболекарския съюз новите правила нямат рестриктивен характер. На конгреса обаче бе приета само общата част от тях, същинската остана за обсъждане и гласуване на нов извънреден конгрес, който ще се проведе в близко време. Междувременно, тече и подписка с искане за смяна на ръководството на Българския зъболекарски съюз.


В категории: Здраве