Съветник от БСП: Да закупим терминал за КАТ. Георги Манев: И в Метро има опашки, но не им внедряваме система

Георги Манев категорично се обяви против разходването на общински средства за терминал, който изобщо не се знае дали КАТ Бургас желае


Полицаите отказвали да ползват газ анализаторите от ново поколение, които общината им закупи

Община Бургас да закупи електронен терминал за КАТ, предложи общинският съветник от БСП Радослав Петков.

Според него по този начин пътната служба щяла да подобри административната си услуга и да се въведе ред при чакането за регистрация на автомобили. Идеята не е лишена от смисъл, защото в банковия сектор и в държавни учреждения от години са внедрени подобни системи, които издават номера на посетителите и те ясно знаят кога ще им дойде реда, за да бъдат обслужени.

Радослав Петков предлага средствата да бъдат осигурени от бюджета на Община Бургас, но не посочва точна сума, а и няма становище от вътрешното министерство, което създаде известна нагласа среду докладната му.

Предложението срещна сериозна съпротива в ОбС Бургас. Бойчо Георгиев от ГЕРБ бе категоричен, че никой не е искал нещо подобно от общината и не е ясно дали изобщо МВР изобщо ще приеме дарението. Георги Манев, национален лидер на Средна европейска класа бе още по-категоричен: „Това е държавна политика, не може да решаваме и тези проблеми. Смесваме властите. И в Метро има опашки, и там ходят много буразлии, но не сме тръгнали да им купуваме терминал“, каза Манев.

Калояна Живкова от ГЕРБ също се обяви против предложението. Тя даде и пресен пример с газ анализаторите, които бяха закупени след настояване на КАТ. Оказа се, че до момента те така и не са използвани.(ВИЖТЕ ТУК)

Уредите се платиха от общинския бюджет, висок клас са и имат скъп софтуер, а служители на КАТ преминаха и специално обучение, за да ги използват. Става въпрос за газ анализатори от ново поколение, измерващи вредните емисии от отработили газове.

Идеята бе полицаите да ги използват и да глобяват нарушителите, тъй като се оказа, че 25 % от замърсяването на въздуха в Бургас се дължи точно на пътния трафик. Точно колкото е и от промишлеността, която мнозина считат за основния замърсител.

Полицаите обаче си намирали оправдания и все още ги използвали, припомни Живкова. Проведени са няколко разговора, но на този етап без никакъв ефект, разочаровано отбеляза тя.


В категории: Политика