Питат Бургас къде Общината да строи 5 етажни паркинга. Буферните не са приоритет, засега

Възможно е паркингът край Трета поликлиника да се надгради с няколко нива, загатна Диян Димов – председател на постоянната комисия по транспорт


Предвидени са  места из целия град, терените са неизползвани от години и биха прибрали 1000 коли

Изграждането на етажни паркинги в Бургас постепенно се превръща в приоритетна цел на администрацията на града, продиктувано от големия брой автомобили и липсата на паркоместа в някои от комплексите. Това обаче съвсем не означава, че идеята за т.нар. „Буферни паркинги“ на входовете на морския град, е отпаднала, каза пред Флагман.БГ Диян Димов – председателят на постоянната комисия по транспорт и морско дело към Общинския съвет. Изграждането на едното не изключва изграждането на другото, но за момента проучванията показват, че етажните паркинги в комплексите са по-добра идея на този етап. 

„Има много конструктивни решения за етажните паркинги, както и много образно казано „свободни“ общински терени, които са подходящи за тяхното изграждане. В момента сме в много начална фаза на изпълнение – провеждаме запитвания до гражданите за определени места в Бургас, които от години са неизползвани и дали им харесва идеята. Това се случва под формата на анкета с няколко въпроса, която е публикувана на сайта на ОП „Транспорт“ (ТУК). Чак когато разгледаме информацията от гражданите, ще преминем на следващ етап – обществено обсъждане“, коментира Диян Димов.

Общо 6 са местата в Бургас, на които е предвидено да се построят етажни паркинги, уточни още той. 

Първият се намира в най-урбанизираня комплекс  "Възраждане", по ул. "Македония". В един подземен и шест надземни етажа там може да се осигури паркиране на около 100 автомобила. 

Вторият е в центъра на Бургас - при улиците "Цар Самуил",  "Христо Фотев" и "Шейново". Теренът не е голям, но там може да се изгради двуетажен паркинг за 60 автомобила.

Третият терен се намира в жк  "Братя Миладинови", на бул. "Демокрация" - неизползваема от години площадка пред сграда на Медицинския колеж на гърба на ПГСАГ „Кольо Фичето“ Там може да се построи пететажен паркинг за 220 автомобила.

Четвъртият терен е в жк "Лазур", северно от "Пиргос". Там може да се направи 5-6 етажен паркинг с 250 места.

Петият подходящ терен е в жк "Зорница", точно до подлеза на ул. "Янко Андонов". Там може да се изгради 5-6 етажен паркинг за 400 автомобила, който да се ползва и от жители на съседния жк "Изгрев", разположен от другата страна на пътя.

Засега резултатите от анкетата са предимно позитивни, като хората са доволни от идеята. Изключение прави само теренът в жк „Възраждане“, който се оказа най-спорният сред жителите на комплекса. Те се притесняват, че изграждането му ще доведе до допълнителни усложнения с движението в района, а и може да затъмни първия и втори етаж от същестуващите около него жилищни сгради.

„През последните години многоетажните паркинги за паркиране се наложиха като сериозна тенденция из цяла Европа. Има огромен интерес към тях, тъй като тяхната площ е много по-голяма заради броя етажи и реално превръщат неизползваеми малки места в огромни паркинги“, каза още Диян Димов. 

Той загатна, че паркингът, който се намира зад Трета поликлиника на ул. „Гурко“ също е предвиждан като място за многоетажен паркинг и в бъдеще е съвсем възможно той да се превърне в такъв. Всъщност инвестицията там е една от най-рентабилните за целия град, тъй като обикновено той е пълен на най-малко 50% - и през лятото, и през зимата.

Това е един от многобройните надземни етажни паркинги около летище "Ханеда" в Токио

 


В категории: Бургас