Обрат: Парламентът извади скандалните промени за финансиране на партиите от дневния си ред

Казусът с начина на финансирането на партиите се отлага


Това стана с формален довод след призива на Валери Симеонов за отлагане и свикване на Коалиционен съвет 

Парламентът извади от дневния си ред окончателното гласуване на промените за правилата за финансиране на партиите. Това стана с формална причина – докладът за второ четене от вчерашното заседание на бюджетната комисия не постъпил в деловодството на Народното събрание.

Припомняме, че вчера лидерът на НФСБ Валери Симеонов призова точката да се отложи и да се свика Коалиционен съвет.

Днес той обяви пред БНТ, че е на път да бъде ликвидирана многопартийната демокрация. Това стана след съглашение между ГЕРБ и ДПС – партиите да могат да се финансират и от фирми без ограничения.

Като аргумент формациите на Бойко Борисов и Ахмед Доган изтъкват, че това се налага заради основната проектопромяна – драстично намаляване на субсидиите на партиите от 11 на 1 лв. на глас.

Йордан Цонев от ДПС пък обясни, че сега станали ясни думите на Доган за "обръчите от фирми". Цонев е на мнение, че партиите ще станат зависими от търговските дружества, но това била волята на мнозинството, след като управляващите са решили да намалят субсидиите драстично от 11 на 1 лв. на глас. 

Според ГЕРБ и ДПС при толкова ниско финансиране от държавата следва да се отвори възможността те да получават дарения от фирми. 

От това бяха скандализирани БСП, малки партии, неправителствени организации и политически наблюдатели. В европейските държави такъв модел на финансиране на партиите не е възприет. 

Очаква се разглеждането на казуса да се отложи за следващата седмица. То минава през актуализация на закона за държавния бюджет. 

След стеклите се днес обстоятелства лидерът на НФСБ Валери Симеонов изрази удовлетворението си от това, че ГЕРБ са се вслушали в съвета за отлагане на казуса. Той поиска промените да се коригират след съдържателен дебат в парламента. Симеонов повтори, че предложенията, които бяха напът да минат днес, са опасни за многопартийната демокрация. 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова отказа да коментира по същество развитието днес. Тя обясни, че просто докладът на бюджетната комисия не е бил готов. 


В категории: Политика