Италия въвежда собствена валута - по стъпките на хитлеристка Германия или рецептата за справяне с кризата

Стъпката вероятно е хитър ход към пълното изтегляне на страната от еврозоната


За Италия, която постепенно въври по стъпките на гръцката катастрофа, еврозоната буквално е самоубийство на националанта идентичност и икономика – омагьосан кръг, в който теглиш кредит, за да изплатиш кредит, за да изплатиш кредит и т.н

Италия обмисля въвеждането на паралелна валута, с която да излезе от еврозоната и да облекчи икономическото си състояние, заради огромния си дълг към банките на ЕС - 130% от брутния вътрешен продукт за година. Лошата новина за италианците е, че този дълг продължава да расте и изглежда трябва да се търси непопулярно решение за справяне с най-голямата криза в историята на страната за последните 70 години.

Историци припомнят, че в идентична ситуация е била Германия в годините след Първата световна война – подчинена на политически и икономически норми, с държавен дълг, достигнал до такива нива, които реално няма изход от ситуацията. Или теглиш кредит, за да погасиш предходния кредит и реално се заробваш вовеки, или търсиш алтернатива. 

В Италия търсят алтернативата, а водещи икономисти предлагат паралелната валута – минибот. По много аспекти, макар и с известни неточности, тази идея кореспондира с вижданията на Адолф Хитлер за това как Германия да излезе от жестоката криза, наложена й с Версайския договор след Първата световна война. Хитлер решава още с идването си на власт, да „прибави” към съществуващите дойче марки нова валута под формата на държавни купони, наречени „сертификати”, който могат да се разменят за труд. Те са и без дебит. 

С този ход, в рамките на 2 години, Германия напълно се отделя от международните банкстери (от банкер и гангстер) и се вдига на крака. За 5 години, през 1938 г., страната е превърната от най-бедната в Европа в най-богатата. 

Дотук обаче са приликите, ако въобще може да се говори за такива в случая с Мини-БОТ-а на Италия. Той цели, както споменахме, две неща – да извади Италия от жестоката рецесия, която мнозина икономисти в страната признават, че е започнала още с въвеждането на еврото през 2001 г. и в същото време да направи първи стъпки към тоталното излизане от еврозоната.

Миниботът няма да е валута в истинския смисъл на думата, такъв какъвто е познат на масите. 

Вместо да изплащат дълговете си към в евро, на италианците се дава възможността да го направят в миниботове – издадени от държавата бондове, които не са пари, но могат да работят под формата на вид бартер – получаваш брой миниботове за час труд и с тях можеш да погасиш данъците си, да си купуш зеленчуци, да налееш гориво в колата и т.н.

Предвидено е в икономиката на Италия от алтернативните пари да циркулират годишно между 70 и 70 млрд. единици, еквивалентни на същата стойност в евро. И понеже те не са валута, не могат да се използват за закупуването на чуждестранни стоки. Но пък имат предимнството да са бондове без да създават допълнителен дълг. Така идеята за миниботовете логично би довела до стимулиране на националната икономика на страната, смятат финансисти.

А банкерите на Европа изглежда жестоко са подценили италианците – първите основатели на концепцията за банка в модерния вид. Оказва се, че миниботът е една елегантна алтернатива на центалния контрол от ЕС и се прокрадва между законно и незаконно по изключителен начин.

В презентация на идеята за мини-ботовете на Италия водещият икономист на ПП „Северна Лига” – Клаудио Борги - дава прекрасна аналогия с различните от еврото валути и защо идеята за национална валута на Италия е добра.

Погледнете британския паунд – от едната му страна е кралицата, от другата Чърчил. Банкнотата ви казва, че за да съществува тя, някой е вложил пот и кръв. Тя дава идентичност на всеки, който я погледне и използва. От друга страна вижте еврото – на него няма лица, а мостове и високи сгради – все неща, от които самоубийците скачат”, казва той.

Изказването въобще не е случайно. За държава като Италия, която постепенно въври по стъпките на гръцката катастрофа, еврозоната буквално е самоубийство на националанта идентичност и икономика – омагьосан кръг, в който теглиш кредит, за да изплатиш кредит, за да изплатиш кредит и т.н. А това Брюксел продължава да твърди е единственият изход.

Да, но италианците вече видяха какво се случи с Гърция – внуците на днешните бебета все още няма да са успели да изплатят теглените през изминалите 5 години кредити от ЕЦБ (Европейска централна банка). Италия бяга от това, оповавайки се на своята национална идентичност.

А достигне ли се до тази идея и ако броят на миниботове, циркулиращи в системата достигне критична маса, страната безпроблемно може да тръгне в посока излизане от еврозоната – процес, който без тази алтернативна валута би бил изключително мъчителен. Това е прецедент – лудост или гений, който не може да бъде пренебрегнат. Нито от ЕС, нито от всяка държава членка, която все пак се бори за своята независимост от захвата на банкерите.