Филмът, посветен на Петя Дубарова, с прожекция за празника на Бургас

Филмът се снима в момента в Бургас, снимките ще продължат до 6 юли


Седем кинофамилии участват в лентата, екипът влиза в училище "Св.св Кирил и Методий"

Филмът „Петя на моята Петя“ ще има предпремиера в Бургас на 4 декември, когато се навършват 40 години от кончината на поетесата, съобщи продуцентът на лентата Николай Урумов. Амбицията на екипа е бургазлии първи да видят продукцията на важната дата, като прожекция е предвидено да има и за празника на града 6 декември.

Затова и снимачният график е много сгъстен. Снимките продължават в Бургас до 6 юли. Филмът не е биографичен за Петя Дубарова, а разказва историята на съвременно момиче, повлияно от житейския и творчески път на поетесата, уточни Урумов:

„Не харесвам сиви и черни истории за комунизъм, събиитята от онова време, порядките. Искахме да разкажем позитивна история, а не тъжна, затова как едно момиче си отива. Нашата история е затова как едно момиче се ражда и остава във вечността. Искахме нашия филм да е позитивен, свеж, цветен.“ Александра Костова, която зрителите помнят като малката Мая от лентата „Маймуна“, се превъплъщава в съвременната Петя.В ролята на поетесата, с която момичето от настоящето ще има духовно общуване, влиза младата актриса Алиса Атанасова. „В екипа има доста семейства, повече от седем, без да е търсено. Вярвам в този тип приятелства, защото правенето на кино не е само бизнес, а изисква душа и сърце, което се вижда на екран,“ добавя Урумов.

Впечатляващо! 10-месечно бебе и 80-годишен кандидати за роля във филма за Петя Дубарова

Режисьорът Александър Косев си партнира с неговата сестра Надежда Косева, която му е асистент. Предстои участието на Юлиян Вергов и неговата дъщеря Алена, изпълнителката на една от главните роли Алиса Атанасова участва с брат си Ясен, актьорите Албена Павлова и Емил Марков са съпрузи.

Морската градина, моста в Бургас, плажовете на Солниците, Иракли и Поморие са само част от локациите за снимките към момента. Следващата седмица екипа влиза в училище „Св.св. Кирил и Методий“, където ще бъдат снимани важните сцени от ученическото битие на персонажите.

Лентата е спечелила субсидия от Националния филмов център, има и финансовата подкрепа на Община Бургас. Цялата година в културния календар на община Бургас е посветена на поетесата Петя Дубарова с литературни и музиклани събития. Специалният рецитал на конкурса „Бургас и морето“ тази година ще бъде с песни по нейни текстове.


В категории: Бургас